Zitten er gluten in wijn?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Mensen met coeliakie of glutenintolerantie moeten gluten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar wat als je een glas wijn wilt drinken? Zitten er gluten in wijn?

Zitten er gluten in wijn

Wat is wijn?

Wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt van gefermenteerde druiven. Het bevat van nature geen gluten, omdat druiven geen gluten bevatten. Maar tijdens het productieproces van wijn kunnen er wel sporen van gluten in de wijn terechtkomen.

Hoe kan gluten in wijn terechtkomen?

Er zijn verschillende manieren waarop gluten in wijn terecht kan komen:

  • Gebruik van tarwe of gerst tijdens het productieproces van de wijn, bijvoorbeeld als onderdeel van de gist of als hulpmiddel bij het klaren van de wijn.
  • Gebruik van tarwe of gerst tijdens het productieproces van de vaten waarin de wijn wordt bewaard.
  • Verontreiniging van de wijn tijdens het bottelen of transporteren, bijvoorbeeld door het gebruik van dezelfde machines of transportmiddelen als voor producten die wel gluten bevatten.

Hoe weet je of er gluten in wijn zit?

Als je coeliakie of glutenintolerantie hebt, is het belangrijk om te weten of er gluten in wijn zit. Helaas is het niet altijd duidelijk of een wijn gluten bevat, omdat dit niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Kies voor wijn van druiven die biologisch zijn geteeld en waarbij geen tarwe of gerst is gebruikt tijdens het productieproces.
  • Kies voor wijn die is geproduceerd in een glutenvrije omgeving en waarbij geen verontreiniging met gluten heeft plaatsgevonden.
  • Neem contact op met de producent van de wijn en vraag naar de aanwezigheid van gluten in de wijn.

Conclusie

Hoewel wijn van nature geen gluten bevat, kunnen er tijdens het productieproces wel sporen van gluten in de wijn terechtkomen. Als je coeliakie of glutenintolerantie hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden en voorzichtig te zijn bij het kiezen van een wijn. Kies voor wijn van druiven die biologisch zijn geteeld en waarbij geen tarwe of gerst is gebruikt tijdens het productieproces, of neem contact op met de producent van de wijn om te vragen naar de aanwezigheid van gluten in de wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Spätlese wijn: een heerlijke zoete Duitse wijn.

Plaats een reactie