Witte mousserende wijn: een feestelijke en veelzijdige drank

Witte mousserende wijn is een drank die vaak geassocieerd wordt met feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften, jubilea en nieuwjaarsfeesten. Maar deze sprankelende wijn is veel meer dan alleen een feestdrank. Het is een veelzijdige wijn die bij veel gerechten past en het hele jaar door gedronken kan worden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over witte mousserende wijn.

Witte mousserende wijn

Wat is witte mousserende wijn?

Witte mousserende wijn is een wijn die koolzuurgas bevat, waardoor er bubbels ontstaan. Dit koolzuurgas kan op twee manieren in de wijn komen: door middel van een tweede gisting op de fles (méthode traditionnelle) of door toevoeging van koolzuurgas (méthode Charmat). De eerste methode wordt vooral gebruikt voor de duurdere mousserende wijnen, zoals Champagne, terwijl de tweede methode vooral gebruikt wordt voor de goedkopere mousserende wijnen, zoals Prosecco.

Witte mousserende wijn kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc. De smaak van de wijn hangt af van het druivenras, de regio waar de druiven groeien en de manier waarop de wijn gemaakt wordt.

Soorten witte mousserende wijn

Er zijn veel verschillende soorten witte mousserende wijn, elk met hun eigen smaak en karakter. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste soorten:

 • Champagne: Champagne is de bekendste en meest prestigieuze mousserende wijn ter wereld. Deze wijn wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en/of Pinot Meunier druiven uit de Champagne-regio in Frankrijk. Champagne heeft een complexe smaak met tonen van citrus, brioche en toast.
 • Prosecco: Prosecco is een mousserende wijn uit Italië, gemaakt van de Glera druif. Prosecco is licht en fruitig van smaak, met tonen van groene appel en perzik. Het is een betaalbare en toegankelijke mousserende wijn die vaak gedronken wordt als aperitief.
 • Cava: Cava is een mousserende wijn uit Spanje, gemaakt van de Macabeo, Parellada en Xarel-lo druiven. Cava heeft een frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en groene appel. Het is een betaalbaar alternatief voor Champagne.
 • Crémant: Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk, gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Crémant kan gemaakt worden van verschillende druivenrassen, zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc. Crémant heeft een frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en witte bloemen.

Hoe serveer je witte mousserende wijn?

Witte mousserende wijn wordt vaak geserveerd als aperitief, maar kan ook bij het diner gedronken worden. Het is belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur te serveren, zodat de smaak optimaal tot zijn recht komt. Over het algemeen geldt dat hoe zoeter de wijn, hoe kouder hij geserveerd moet worden. Hieronder vind je een overzicht van de ideale serveertemperaturen:

 • Champagne: 8-10°C
 • Prosecco: 6-8°C
 • Cava: 6-8°C
 • Crémant: 6-8°C

Witte mousserende wijn wordt meestal geserveerd in een flûte, een langwerpig glas dat de bubbels goed laat zien en ruiken. Je kunt de wijn ook in een wijnglas serveren, zodat de aroma’s beter tot hun recht komen. Het is belangrijk om de wijn voorzichtig in te schenken, zodat de bubbels niet te snel verdwijnen.

Witte mousserende wijn en eten

Witte mousserende wijn is een veelzijdige wijn die bij veel gerechten past. Het is een goede keuze als aperitief, maar kan ook bij het diner gedronken worden. Hieronder vind je een overzicht van gerechten die goed samengaan met witte mousserende wijn:

 • Oesters: Oesters en Champagne zijn een klassieke combinatie. De frisse en minerale smaak van de Champagne past goed bij de zilte smaak van de oesters.
 • Gerookte zalm: Gerookte zalm en mousserende wijn zijn een goede combinatie. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de vettige smaak van de zalm.
 • Kreeft: Kreeft en mousserende wijn zijn een luxe combinatie. De frisse en minerale smaak van de wijn past goed bij de zoete smaak van de kreeft.
 • Salade met geitenkaas: Een salade met geitenkaas en mousserende wijn is een verrassende combinatie. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de romige smaak van de geitenkaas.
 • Asperges: Asperges en mousserende wijn zijn een goede combinatie. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de licht bittere smaak van de asperges.

Conclusie

Witte mousserende wijn is een feestelijke en veelzijdige drank die het hele jaar door gedronken kan worden. Er zijn veel verschillende soorten mousserende wijn, elk met hun eigen smaak en karakter. Het is belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur te serveren en te combineren met het juiste gerecht. Met witte mousserende wijn maak je van elke gelegenheid een feestje!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Bardolino wijn: een heerlijke Italiaanse wijn uit de Veneto.

Plaats een reactie