Wijn Nederland: De opkomst van Nederlandse wijnen

Wijn Nederland is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Nederlandse wijnen worden steeds populairder en winnen steeds meer prijzen. In dit artikel gaan we dieper in op de opkomst van Nederlandse wijnen en wat deze wijnen zo bijzonder maakt.

Wijn nederland

Geschiedenis van wijnbouw in Nederland

Wijnbouw in Nederland heeft een lange geschiedenis. Al in de Romeinse tijd werd er wijn verbouwd in Nederland. In de Middeleeuwen was wijnbouw een belangrijke bron van inkomsten voor kloosters en adellijke families. In de 17e eeuw werd er zelfs wijn verbouwd op de hellingen van de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Echter, door de kleine schaal en het koude klimaat was wijnbouw in Nederland niet erg succesvol. In de 19e eeuw verdween de wijnbouw bijna volledig uit Nederland. Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd er weer serieus geëxperimenteerd met wijnbouw in Nederland.

Wijnbouw in Nederland vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er in Nederland zo’n 200 wijngaarden te vinden. De meeste wijngaarden zijn te vinden in Limburg, Gelderland en Zeeland. Ook in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Groningen zijn enkele wijngaarden te vinden.

De Nederlandse wijnen worden steeds beter en winnen steeds meer prijzen. Zo won wijngaard Apostelhoeve uit Maastricht in 2018 de titel ‘Beste wijngaard van Nederland’. Ook worden Nederlandse wijnen steeds vaker geschonken in restaurants en wijnbars.

Wat maakt Nederlandse wijnen zo bijzonder?

Nederlandse wijnen hebben een uniek karakter. Dit komt onder andere door het koude klimaat en de bodemgesteldheid. Nederlandse wijnen hebben vaak een frisse en fruitige smaak en zijn daardoor goed te combineren met lichte gerechten.

Een ander voordeel van Nederlandse wijnen is dat ze vaak duurzaam geproduceerd worden. Veel Nederlandse wijngaarden werken volgens biologische of biodynamische principes. Ook wordt er steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe druivenrassen die beter bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat.

Populaire Nederlandse wijnen

Er zijn verschillende Nederlandse wijnen die populair zijn. Hieronder een overzicht van enkele bekende Nederlandse wijnen:

  • Apostelhoeve – Deze wijngaard uit Maastricht is één van de oudste en bekendste wijngaarden van Nederland. De wijnen van Apostelhoeve zijn fris en fruitig en worden vaak geschonken in restaurants.
  • De Kleine Schorre – Deze wijngaard uit Zeeland is één van de grootste wijngaarden van Nederland. De wijnen van De Kleine Schorre zijn fruitig en hebben een lichte kruidigheid.
  • Wijngaard Hesselink – Deze wijngaard uit de Achterhoek is bekend om zijn rode wijnen. De wijnen van Wijngaard Hesselink hebben een volle en kruidige smaak.

Conclusie

Wijn Nederland is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Nederlandse wijnen worden steeds populairder en winnen steeds meer prijzen. Nederlandse wijnen hebben een uniek karakter door het koude klimaat en de bodemgesteldheid. Ook worden Nederlandse wijnen vaak duurzaam geproduceerd. Er zijn verschillende Nederlandse wijnen die populair zijn, zoals Apostelhoeve, De Kleine Schorre en Wijngaard Hesselink. Kortom, Nederlandse wijnen zijn zeker het proberen waard!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hugo wijn: de zomerse Italiaanse cocktail.

Plaats een reactie