Appassimento wijn: een Italiaanse specialiteit

Appassimento wijn is een Italiaanse specialiteit die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. Het is een wijn die wordt gemaakt van druiven die zijn gedroogd voordat ze worden geperst. Dit proces zorgt voor een geconcentreerde smaak en een hoger alcoholpercentage. In dit artikel lees je alles over appassimento wijn, hoe het wordt gemaakt en welke druivenrassen het meest worden gebruikt.

Appassimento wijn

Hoe wordt appassimento wijn gemaakt?

Appassimento wijn wordt gemaakt van druiven die zijn gedroogd voordat ze worden geperst. Dit proces wordt ook wel ‘appassimento’ genoemd, wat ‘verwelking’ betekent in het Italiaans. De druiven worden op speciale rekken gelegd of in goed geventileerde ruimtes gehangen, waar ze gedurende enkele weken tot enkele maanden kunnen drogen. Tijdens dit proces verliezen de druiven vocht en worden ze geconcentreerder van smaak.

Na het drogen worden de druiven geperst en gefermenteerd tot wijn. Het resultaat is een wijn met een diepe kleur, een geconcentreerde smaak en een hoger alcoholpercentage dan normale wijn. Appassimento wijn wordt vaak omschreven als vol, krachtig en complex.

Welke druivenrassen worden gebruikt voor appassimento wijn?

Appassimento wijn wordt voornamelijk gemaakt van inheemse Italiaanse druivenrassen, zoals:

 • Corvina
 • Rondinella
 • Molinara
 • Nero d’Avola
 • Primitivo
 • Nero di Troia
 • Sangiovese
 • Montepulciano

Deze druivenrassen zijn geschikt voor appassimento wijn vanwege hun dikke schil en hoge suikergehalte. Dit zorgt ervoor dat de druiven goed kunnen drogen en dat er voldoende suikers aanwezig zijn voor de fermentatie.

Waar komt appassimento wijn vandaan?

Appassimento wijn komt oorspronkelijk uit de regio Veneto in Noord-Italië, waar het wordt gebruikt voor de productie van de beroemde Amarone en Ripasso wijnen. Deze wijnen worden gemaakt van de druivenrassen Corvina, Rondinella en Molinara en zijn wereldwijd bekend om hun geconcentreerde smaak en hoge kwaliteit.

Tegenwoordig wordt appassimento wijn echter ook geproduceerd in andere delen van Italië, zoals Puglia, Sicilië en Toscane. Hier worden vaak andere druivenrassen gebruikt, zoals Nero d’Avola, Primitivo en Sangiovese.

Wat zijn de kenmerken van appassimento wijn?

Appassimento wijn heeft een aantal kenmerken die het onderscheiden van andere wijnen:

 • Diepe kleur: appassimento wijn heeft vaak een diepe, donkere kleur door het geconcentreerde sap van de gedroogde druiven.
 • Geconcentreerde smaak: door het drogen van de druiven wordt de smaak geconcentreerder en intenser. Appassimento wijn heeft vaak tonen van gedroogd fruit, chocolade en kruiden.
 • Hoger alcoholpercentage: doordat de druiven meer suikers bevatten, heeft appassimento wijn vaak een hoger alcoholpercentage dan normale wijn.
 • Lange houdbaarheid: appassimento wijn kan vaak lang worden bewaard vanwege de hoge concentratie en het hogere alcoholpercentage.

Welke gerechten passen goed bij appassimento wijn?

Appassimento wijn is een krachtige wijn die goed past bij stevige gerechten. Denk hierbij aan:

 • Gegrild vlees, zoals biefstuk of lamsvlees
 • Wildgerechten, zoals hert of wild zwijn
 • Pasta met rijke sauzen, zoals ragù of truffelsaus
 • Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of pecorino

Door de geconcentreerde smaak van appassimento wijn kan het ook goed worden gedronken als aperitief of bij een kaasplankje.

Conclusie

Appassimento wijn is een Italiaanse specialiteit die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. Het drogen van de druiven zorgt voor een geconcentreerde smaak en een hoger alcoholpercentage, wat resulteert in een volle, krachtige wijn. Appassimento wijn wordt voornamelijk gemaakt van inheemse Italiaanse druivenrassen, zoals Corvina en Sangiovese, en past goed bij stevige gerechten zoals gegrild vlees en wildgerechten. Probeer eens een appassimento wijn en ontdek de rijke smaken van deze bijzondere wijn!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Alcoholvrije wijn Jumbo: een gezonde keuze.

Plaats een reactie