google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Wijn klaren: wat is het en hoe werkt het?

Wijn klaren is een proces waarbij ongewenste stoffen uit de wijn worden verwijderd, zodat de wijn helder en stabiel wordt. Het is een belangrijk onderdeel van het wijnbereidingsproces en wordt vaak toegepast bij zowel witte als rode wijnen. In dit artikel bespreken we wat wijn klaren precies inhoudt, welke methoden er zijn en hoe je zelf wijn kunt klaren.

Wijn klaren

Wat is wijn klaren?

Wijn klaren is het proces waarbij ongewenste stoffen uit de wijn worden verwijderd, zodat de wijn helder en stabiel wordt. Deze ongewenste stoffen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals resten van de druiven, gistcellen, eiwitten en tannines. Als deze stoffen in de wijn blijven zitten, kan dit leiden tot troebelheid, ongewenste smaken en geuren en zelfs tot bederf van de wijn.

Door de wijn te klaren worden deze stoffen verwijderd, waardoor de wijn helder en stabiel wordt. Dit verbetert niet alleen de smaak en geur van de wijn, maar zorgt er ook voor dat de wijn langer houdbaar blijft.

Welke methoden zijn er voor wijn klaren?

Er zijn verschillende methoden om wijn te klaren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de meest gebruikte methoden:

Natuurlijke klaring

Bij natuurlijke klaring wordt de wijn simpelweg met rust gelaten, zodat de ongewenste stoffen naar de bodem van de tank of fles kunnen zakken. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de wijn en de omstandigheden. Natuurlijke klaring is een eenvoudige en goedkope methode, maar het kan lang duren en het resultaat is niet altijd even voorspelbaar.

Koude stabilisatie

Bij koude stabilisatie wordt de wijn gekoeld tot net boven het vriespunt, zodat de ongewenste stoffen kristalliseren en naar de bodem van de tank of fles zakken. Dit proces duurt meestal enkele dagen tot een week. Koude stabilisatie is een effectieve methode, maar het kan de smaak en aroma van de wijn beïnvloeden en het kan duur zijn vanwege de energiekosten.

Bentoniet

Bentoniet is een kleisoort die veel wordt gebruikt bij het klaren van wijn. Het wordt toegevoegd aan de wijn en bindt zich aan de ongewenste stoffen, waardoor deze naar de bodem van de tank of fles zakken. Bentoniet is een effectieve en goedkope methode, maar het kan de smaak en aroma van de wijn beïnvloeden en het kan lastig zijn om de juiste dosering te bepalen.

Gelatine

Gelatine is een eiwit dat wordt gewonnen uit dierlijke botten en huiden. Het wordt toegevoegd aan de wijn en bindt zich aan de ongewenste stoffen, waardoor deze naar de bodem van de tank of fles zakken. Gelatine is een effectieve methode die de smaak en aroma van de wijn niet beïnvloedt, maar het is niet geschikt voor veganisten en vegetariërs en het kan duur zijn.

Eiwit

Eiwit is een natuurlijke stof die voorkomt in eieren en melk. Het wordt toegevoegd aan de wijn en bindt zich aan de ongewenste stoffen, waardoor deze naar de bodem van de tank of fles zakken. Eiwit is een effectieve methode die de smaak en aroma van de wijn niet beïnvloedt, maar het is niet geschikt voor veganisten en vegetariërs en het kan duur zijn.

Hoe kun je zelf wijn klaren?

Als je zelf wijn maakt, is het belangrijk om deze te klaren voordat je hem gaat bottelen. Hieronder bespreken we hoe je zelf wijn kunt klaren:

Stap 1: Laat de wijn rusten

Laat de wijn na de fermentatie enige tijd rusten, zodat de ongewenste stoffen naar de bodem van de tank kunnen zakken. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de wijn en de omstandigheden.

Stap 2: Voeg een klaringmiddel toe

Voeg een klaringmiddel toe aan de wijn, zoals bentoniet, gelatine of eiwit. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en meng het klaringmiddel goed door de wijn.

Stap 3: Laat de wijn opnieuw rusten

Laat de wijn opnieuw rusten, zodat het klaringmiddel zich kan binden aan de ongewenste stoffen en deze naar de bodem van de tank kunnen zakken. Dit duurt meestal enkele dagen tot een week.

Stap 4: Verwijder de ongewenste stoffen

Verwijder de ongewenste stoffen van de bodem van de tank met behulp van een hevel of een pomp. Zorg ervoor dat je de wijn niet te veel beweegt, zodat de ongewenste stoffen niet opnieuw worden opgewerveld.

Stap 5: Herhaal indien nodig

Herhaal de stappen 2 tot en met 4 indien nodig, totdat de wijn helder en stabiel is.

Conclusie

Wijn klaren is een belangrijk onderdeel van het wijnbereidingsproces en zorgt ervoor dat de wijn helder en stabiel wordt. Er zijn verschillende methoden om wijn te klaren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Als je zelf wijn maakt, is het belangrijk om deze te klaren voordat je hem gaat bottelen. Door de juiste methode te kiezen en de stappen zorgvuldig te volgen, kun je zelf een heldere en stabiele wijn maken.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hoeveel bier is een fles wijn?.

Plaats een reactie