Wijn Achterhoek: De opkomst van de Nederlandse wijnbouw

De Achterhoek is een prachtige streek in het oosten van Nederland, bekend om zijn glooiende landschap, historische stadjes en boerderijen. Maar wist je dat de Achterhoek ook een opkomende wijnregio is? Steeds meer wijnboeren in deze streek produceren hoogwaardige wijnen die kunnen concurreren met de beste wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje. In dit artikel gaan we dieper in op de opkomst van de wijnbouw in de Achterhoek en de bijzondere wijnen die hier worden geproduceerd.

Wijn achterhoek

De geschiedenis van de wijnbouw in de Achterhoek

Hoewel de wijnbouw in Nederland al eeuwenoud is, is het pas de laatste decennia dat de wijnbouw in de Achterhoek echt op gang is gekomen. Dit heeft vooral te maken met de klimaatverandering, waardoor het klimaat in Nederland steeds geschikter wordt voor de teelt van druiven. Daarnaast hebben veel wijnboeren in de Achterhoek zich laten inspireren door de wijnbouw in Duitsland, waar de teelt van druiven al veel langer een belangrijke rol speelt.

De eerste wijngaard in de Achterhoek werd in 1971 aangelegd door de familie Besselink in het dorpje Winterswijk. Destijds werd er nog vooral geëxperimenteerd met verschillende druivenrassen en teeltmethoden, maar inmiddels hebben veel wijnboeren in de Achterhoek hun eigen specialiteit gevonden en produceren ze wijnen van hoge kwaliteit.

De druivenrassen in de Achterhoek

De meeste wijnboeren in de Achterhoek werken met klassieke druivenrassen als de Riesling, Pinot Noir en Chardonnay. Deze druivenrassen zijn van oudsher al populair in Duitsland en worden ook in de Achterhoek veelvuldig gebruikt. Daarnaast zijn er ook wijnboeren die experimenteren met minder bekende druivenrassen, zoals de Johanniter en de Solaris. Deze druivenrassen zijn speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat en leveren wijnen op die uniek zijn in hun smaak en aroma.

De smaak van Achterhoekse wijnen

De smaak van Achterhoekse wijnen is moeilijk te omschrijven, omdat deze sterk afhankelijk is van het druivenras, de teeltmethode en de wijnmaker. Over het algemeen zijn Achterhoekse wijnen echter fris, fruitig en elegant van smaak. De witte wijnen hebben vaak een licht bloemig aroma en een subtiele zuurgraad, terwijl de rode wijnen juist wat kruidiger en voller van smaak zijn.

Een van de meest bekende wijnen uit de Achterhoek is de Riesling van wijngaard Hof van Twente. Deze wijn heeft een frisse, fruitige smaak met tonen van citrus en appel. Ook de Pinot Noir van wijngaard De Reeborghesch is een aanrader, met zijn zachte, volle smaak en aroma’s van kersen en bessen.

Wijnproeven in de Achterhoek

Wil je zelf de wijnen uit de Achterhoek proeven? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om wijnboerderijen te bezoeken en wijn te proeven. Veel wijnboeren organiseren rondleidingen en proeverijen, waarbij je meer te weten komt over de teelt van druiven en het wijnmaakproces. Daarnaast zijn er ook verschillende wijnfestivals en evenementen in de Achterhoek, waar je kunt genieten van de beste wijnen uit de streek.

Conclusie

De wijnbouw in de Achterhoek is nog relatief jong, maar heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Steeds meer wijnboeren in deze streek produceren wijnen van hoge kwaliteit, die kunnen concurreren met de beste wijnen uit het buitenland. De Achterhoek is dan ook een bijzondere wijnregio, die zeker de moeite waard is om te ontdekken.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Witte wijn: alles wat je moet weten.

Plaats een reactie