Welke wijn bij coquilles

Coquilles, ook wel sint-jakobsschelpen genoemd, zijn een delicatesse uit de zee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze schelpdieren vaak op de menukaart van restaurants staan. Maar welke wijn past nu het beste bij coquilles? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Welke wijn bij coquilles

Witte wijn

Over het algemeen wordt er bij coquilles een witte wijn gedronken. Dit komt omdat coquilles een subtiele smaak hebben die niet overstemd mag worden door de wijn. Een witte wijn die goed past bij coquilles is een droge, frisse wijn met een lichte zuurgraad. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van witte wijnen die goed passen bij coquilles:

 • Sauvignon Blanc
 • Chardonnay
 • Picpoul de Pinet
 • Muscadet
 • Vermentino

Een Sauvignon Blanc is een frisse wijn met een hoog zuurgehalte. Dit past goed bij de subtiele smaak van coquilles. Een Chardonnay daarentegen is wat voller van smaak en past goed bij coquilles die wat meer op smaak zijn gebracht. Picpoul de Pinet is een witte wijn uit de Languedoc en heeft een frisse, minerale smaak die goed past bij coquilles. Muscadet is een witte wijn uit de Loire en heeft een lichte, frisse smaak die goed past bij coquilles. Vermentino is een witte wijn uit Italië en heeft een frisse, fruitige smaak die goed past bij coquilles.

Rode wijn

Hoewel witte wijn over het algemeen beter past bij coquilles, zijn er ook rode wijnen die goed passen bij coquilles. Dit zijn vaak lichte, fruitige rode wijnen met weinig tannines. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van rode wijnen die goed passen bij coquilles:

 • Pinot Noir
 • Beaujolais
 • Gamay

Een Pinot Noir is een lichte, fruitige rode wijn die goed past bij coquilles. Beaujolais is een rode wijn uit de gelijknamige streek in Frankrijk en heeft een fruitige, lichte smaak die goed past bij coquilles. Gamay is een druivensoort die gebruikt wordt voor Beaujolais en heeft een fruitige, lichte smaak die goed past bij coquilles.

Andere dranken

Naast wijn zijn er ook andere dranken die goed passen bij coquilles. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

 • Champagne
 • Cava
 • Prosecco
 • Witte port

Een glas champagne past goed bij coquilles. De bubbels zorgen voor een frisse smaak die goed past bij de subtiele smaak van coquilles. Cava en Prosecco zijn alternatieven voor champagne en passen ook goed bij coquilles. Witte port is een zoete, versterkte wijn die goed past bij coquilles die wat meer op smaak zijn gebracht.

Conclusie

Coquilles zijn een delicatesse uit de zee die goed passen bij een droge, frisse witte wijn met een lichte zuurgraad. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Picpoul de Pinet, Muscadet en Vermentino zijn voorbeelden van witte wijnen die goed passen bij coquilles. Daarnaast zijn er ook lichte, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir, Beaujolais en Gamay die goed passen bij coquilles. Tot slot zijn er ook andere dranken zoals champagne, cava, prosecco en witte port die goed passen bij coquilles.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn thuisbezorgen: de nieuwe trend in Nederland.

Plaats een reactie