Sulfiet vrije wijn: wat is het en waarom zou je het drinken?

Als je wel eens een fles wijn hebt gekocht, dan heb je vast wel eens het woord ‘sulfiet’ op het etiket zien staan. Sulfiet is een stof die van nature voorkomt in wijn, maar ook vaak wordt toegevoegd als conserveermiddel. Sommige mensen zijn echter gevoelig voor sulfiet en kunnen er hoofdpijn, misselijkheid of andere klachten van krijgen. Voor deze groep mensen is sulfiet vrije wijn een uitkomst. Maar wat is sulfiet vrije wijn precies en waarom zou je het drinken?

Sulfiet vrije wijn

Wat is sulfiet vrije wijn?

Sulfiet vrije wijn is wijn waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Dit betekent niet dat er helemaal geen sulfiet in de wijn zit, want sulfiet komt van nature voor in druiven en kan tijdens het wijnmaakproces ontstaan. Maar de hoeveelheid sulfiet in sulfiet vrije wijn is wel veel lager dan in reguliere wijn. Vaak wordt sulfiet vrije wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven en wordt er tijdens het wijnmaakproces gebruik gemaakt van natuurlijke conserveringsmiddelen, zoals citroenzuur of ascorbinezuur.

Waarom zou je sulfiet vrije wijn drinken?

Er zijn verschillende redenen waarom je sulfiet vrije wijn zou kunnen drinken:

  • Je bent gevoelig voor sulfiet: Zoals eerder genoemd zijn er mensen die gevoelig zijn voor sulfiet en er klachten van krijgen. Voor deze groep mensen kan sulfiet vrije wijn een uitkomst zijn.
  • Je wilt minder toevoegingen in je wijn: Als je bewust bezig bent met gezondheid en voeding, dan wil je misschien ook minder toevoegingen in je wijn. Sulfiet is een conserveermiddel dat niet per se nodig is voor de smaak van wijn, maar vooral wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.
  • Je wilt een natuurlijke wijn: Sulfiet vrije wijn wordt vaak gemaakt van biologisch geteelde druiven en er worden natuurlijke conserveringsmiddelen gebruikt. Hierdoor is sulfiet vrije wijn een natuurlijke keuze voor mensen die bewust bezig zijn met duurzaamheid en het milieu.

Is sulfiet vrije wijn gezonder?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat sulfiet vrije wijn gezonder is dan reguliere wijn. Sulfiet is een stof die van nature voorkomt in druiven en tijdens het wijnmaakproces kan ontstaan. Het is dus niet per se een ongezonde stof. Wel kan het zo zijn dat sulfiet vrije wijn minder toevoegingen bevat en daardoor een natuurlijkere keuze is. Maar het is belangrijk om te onthouden dat wijn altijd alcohol bevat en dat overmatig alcoholgebruik ongezond is.

Waar koop je sulfiet vrije wijn?

Sulfiet vrije wijn is nog niet overal verkrijgbaar, maar het aanbod groeit wel. Je kunt sulfiet vrije wijn kopen bij gespecialiseerde wijnwinkels en online wijnwinkels. Ook sommige supermarkten hebben sulfiet vrije wijn in het assortiment. Let wel op dat sulfiet vrije wijn vaak duurder is dan reguliere wijn, omdat het productieproces arbeidsintensiever is en er minder conserveringsmiddelen worden gebruikt.

Conclusie

Sulfiet vrije wijn is wijn waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Het kan een uitkomst zijn voor mensen die gevoelig zijn voor sulfiet, maar ook voor mensen die bewust bezig zijn met gezondheid, duurzaamheid en natuurlijke producten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat sulfiet vrije wijn gezonder is dan reguliere wijn, maar het kan wel een natuurlijkere keuze zijn. Sulfiet vrije wijn is nog niet overal verkrijgbaar, maar het aanbod groeit wel. Let wel op dat sulfiet vrije wijn vaak duurder is dan reguliere wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn calorieën: hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn?.

Plaats een reactie