Godello wijn: een ontdekking uit Galicië

Godello wijn is een witte wijn die afkomstig is uit de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. Deze wijn wordt gemaakt van de godello druif, die voornamelijk groeit in de Valdeorras en Bierzo regio’s. Godello wijn is een relatief nieuwe ontdekking in de wijnwereld, maar heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn unieke smaakprofiel en uitstekende kwaliteit.

Godello wijn

Geschiedenis van godello wijn

De geschiedenis van godello wijn gaat terug tot de middeleeuwen, toen de druif voor het eerst werd geplant in de regio Valdeorras. In de 19e eeuw werd de wijn echter verdrongen door andere druivensoorten en raakte hij in de vergetelheid. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw werd de godello druif herontdekt en begon men weer met het maken van wijn van deze druif.

In de jaren 90 van de vorige eeuw begon godello wijn aan een opmars. De wijn werd steeds populairder onder wijnliefhebbers en kreeg steeds meer erkenning van wijnexperts. Tegenwoordig is godello wijn een van de meest gewaardeerde witte wijnen uit Spanje.

Kenmerken van godello wijn

Godello wijn heeft een uniek smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door frisse zuren, fruitige aroma’s en een lichte kruidigheid. De wijn heeft een lichtgele kleur en een volle body. Godello wijn wordt vaak vergeleken met chardonnay, maar heeft een eigen karakter dat hem onderscheidt van andere witte wijnen.

Godello wijn wordt meestal op roestvrijstalen vaten gefermenteerd en gerijpt, waardoor de frisse zuren en fruitige aroma’s behouden blijven. Sommige producenten kiezen er echter voor om de wijn op houten vaten te rijpen, waardoor de wijn een complexere smaak krijgt met tonen van vanille en toast.

Wijn-spijs combinaties met godello wijn

Godello wijn is een veelzijdige wijn die goed samengaat met verschillende gerechten. De frisse zuren en fruitige aroma’s maken de wijn bijvoorbeeld een uitstekende keuze bij visgerechten, schaal- en schelpdieren en salades. Ook bij gerechten met kip en varkensvlees komt godello wijn goed tot zijn recht.

Als je godello wijn wilt combineren met kaas, kies dan voor zachte kazen zoals brie en camembert. Deze kazen hebben een milde smaak die goed samengaat met de frisse zuren van de wijn.

Populaire producenten van godello wijn

Er zijn verschillende producenten die godello wijn maken van hoge kwaliteit. Hieronder vind je een aantal populaire producenten:

  • Bodegas Godeval: deze producent maakt een van de meest gewaardeerde godello wijnen uit de regio Valdeorras. De wijn heeft een frisse smaak met tonen van citrus en appel.
  • Rafael Palacios: deze producent maakt godello wijn van oude wijnstokken in de regio Valdeorras. De wijn heeft een complexe smaak met tonen van rijp fruit en kruiden.
  • Descendientes de J. Palacios: deze producent maakt godello wijn in de regio Bierzo. De wijn heeft een volle body en een lange afdronk met tonen van perzik en abrikoos.

Conclusie

Godello wijn is een ontdekking uit Galicië die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Deze witte wijn heeft een uniek smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door frisse zuren, fruitige aroma’s en een lichte kruidigheid. Godello wijn is een veelzijdige wijn die goed samengaat met verschillende gerechten, van vis en schaal- en schelpdieren tot kip en varkensvlees. Als je op zoek bent naar een nieuwe ontdekking in de wijnwereld, is godello wijn zeker de moeite waard om te proberen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Droge witte wijn Jumbo: een uitgebreide gids.

Plaats een reactie