Stoofperen met wijn: een heerlijk herfstgerecht

Stoofperen met wijn is een klassiek herfstgerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit peren die langzaam worden gestoofd in rode wijn, suiker en kruiden. Het resultaat is een heerlijk zoet en zacht gerecht dat perfect past bij de koude herfstavonden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over stoofperen met wijn, van de geschiedenis tot het recept en de beste wijn-spijscombinaties.

Stoofperen met wijn

De geschiedenis van stoofperen met wijn

Stoofperen met wijn is een gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het werd oorspronkelijk gemaakt als een manier om peren te bewaren voor de winter. Door de peren te stoven in wijn en suiker, konden ze langer bewaard worden en werden ze zachter en zoeter van smaak. Het gerecht werd vooral populair in de 17e en 18e eeuw, toen het werd geserveerd als dessert bij rijke diners.

Tegenwoordig is stoofperen met wijn nog steeds een populair gerecht, vooral in Nederland en België. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij wildgerechten, maar kan ook als dessert worden gegeten met een bolletje vanille-ijs.

Het recept voor stoofperen met wijn

Het recept voor stoofperen met wijn is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Hieronder vind je het basisrecept:

Ingrediënten:

 • 1 kg stoofperen
 • 1 fles rode wijn
 • 200 gram suiker
 • 1 kaneelstokje
 • 2 kruidnagels
 • 1 steranijs

Bereidingswijze:

 1. Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten.
 2. Doe de peren in een grote pan en voeg de rode wijn, suiker, kaneelstokje, kruidnagels en steranijs toe.
 3. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur sudderen voor ongeveer 2 uur, of totdat de peren zacht zijn.
 4. Haal de peren uit de pan en laat de saus nog even inkoken totdat deze wat dikker is geworden.
 5. Serveer de peren met de saus en eventueel een bolletje vanille-ijs.

Je kunt het recept naar eigen smaak aanpassen door bijvoorbeeld meer of minder suiker toe te voegen, of andere kruiden te gebruiken zoals vanille of nootmuskaat.

Wijn-spijscombinaties met stoofperen

Stoofperen met wijn is een gerecht dat perfect past bij een goede rode wijn. Hieronder vind je een aantal wijn-spijscombinaties die goed werken met stoofperen:

Pinot Noir

Een lichte en fruitige Pinot Noir past goed bij de zoete smaak van stoofperen. De wijn heeft genoeg body om op te boksen tegen de kruidige smaken van het gerecht, maar is niet te zwaar om de subtiele smaken van de peren te overstemmen.

Merlot

Een Merlot is een goede keuze als je op zoek bent naar een wijn met wat meer body. De zachte tannines en fruitige smaken van de wijn passen goed bij de zoete smaak van de peren en de kruidige saus.

Cabernet Sauvignon

Een Cabernet Sauvignon is een krachtige wijn die goed past bij stevige gerechten zoals wild. De wijn heeft genoeg body en tannines om op te boksen tegen de kruidige smaken van het gerecht, maar is niet te zwaar om de subtiele smaken van de peren te overstemmen.

Conclusie

Stoofperen met wijn is een heerlijk herfstgerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit peren die langzaam worden gestoofd in rode wijn, suiker en kruiden. Het resultaat is een heerlijk zoet en zacht gerecht dat perfect past bij de koude herfstavonden. Je kunt het gerecht naar eigen smaak aanpassen door bijvoorbeeld meer of minder suiker toe te voegen, of andere kruiden te gebruiken. Serveer de stoofperen met een goede rode wijn, zoals een Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon, voor de perfecte wijn-spijscombinatie.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Saint Emilion Wijn: Een Gids voor Wijnliefhebbers.

Plaats een reactie