Soorten wijn: een overzicht van de meest populaire wijnen

Wijn is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Er zijn duizenden verschillende soorten wijn, elk met hun eigen smaak, aroma en karakter. In dit artikel zullen we de meest populaire soorten wijn bespreken, zodat je een beter idee krijgt van wat er allemaal beschikbaar is en welke wijn het beste bij jouw smaak past.

Soorten wijn

Rode wijn

Rode wijn is gemaakt van druiven met een donkere schil en wordt gekenmerkt door zijn diepe, rijke smaak en aroma. Er zijn veel verschillende soorten rode wijn, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten rode wijn:

 • Merlot: een zachte, fruitige wijn met een lage zuurgraad en een lichte body. Merlot is een goede keuze voor beginnende wijndrinkers.
 • Pinot Noir: een lichte, fruitige wijn met een hoge zuurgraad en een medium body. Pinot Noir is een goede keuze voor bij lichte gerechten zoals vis en gevogelte.
 • Cabernet Sauvignon: een volle, krachtige wijn met een hoog tanninegehalte en een lange afdronk. Cabernet Sauvignon is een goede keuze voor bij stevige gerechten zoals rood vlees en wild.
 • Syrah/Shiraz: een kruidige, volle wijn met een hoog alcoholgehalte en een lange afdronk. Syrah/Shiraz is een goede keuze voor bij pittige gerechten zoals barbecue en stoofschotels.

Witte wijn

Witte wijn is gemaakt van druiven met een lichte schil en wordt gekenmerkt door zijn frisse, lichte smaak en aroma. Er zijn veel verschillende soorten witte wijn, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten witte wijn:

 • Chardonnay: een volle, boterachtige wijn met een lage zuurgraad en een lange afdronk. Chardonnay is een goede keuze voor bij gerechten met romige sauzen en zware visgerechten.
 • Sauvignon Blanc: een frisse, fruitige wijn met een hoge zuurgraad en een lichte body. Sauvignon Blanc is een goede keuze voor bij lichte gerechten zoals salades en visgerechten.
 • Riesling: een zoete, fruitige wijn met een hoge zuurgraad en een lichte body. Riesling is een goede keuze voor bij pittige gerechten en Aziatische gerechten.
 • Pino Grigio: een droge, lichte wijn met een hoge zuurgraad en een lichte body. Pino Grigio is een goede keuze voor bij lichte gerechten zoals salades en visgerechten.

Rosé wijn

Rosé wijn is gemaakt van druiven met een lichte schil en wordt gekenmerkt door zijn lichte, fruitige smaak en aroma. Rosé wijn wordt gemaakt door de schillen van de druiven kort in contact te brengen met het sap, waardoor de wijn zijn kenmerkende roze kleur krijgt. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten rosé wijn:

 • Provence Rosé: een droge, lichte wijn met een fruitige smaak en aroma. Provence Rosé is een goede keuze voor bij lichte gerechten zoals salades en visgerechten.
 • White Zinfandel: een zoete, fruitige wijn met een lichte body en een laag alcoholgehalte. White Zinfandel is een goede keuze voor bij pittige gerechten en Aziatische gerechten.
 • Syrah Rosé: een kruidige, volle wijn met een hoog alcoholgehalte en een lange afdronk. Syrah Rosé is een goede keuze voor bij pittige gerechten zoals barbecue en stoofschotels.

Mousserende wijn

Mousserende wijn is wijn met koolzuur, waardoor het bubbelt en bruisend is. Mousserende wijn wordt vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en wordt vaak gedronken als aperitief. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten mousserende wijn:

 • Champagne: een mousserende wijn uit de Champagne-regio in Frankrijk. Champagne is een droge, lichte wijn met een hoge zuurgraad en een lange afdronk.
 • Prosecco: een mousserende wijn uit Italië. Prosecco is een droge, lichte wijn met een fruitige smaak en aroma.
 • Cava: een mousserende wijn uit Spanje. Cava is een droge, lichte wijn met een fruitige smaak en aroma.

Dessertwijn

Dessertwijn is een zoete wijn die vaak wordt gedronken bij het dessert. Dessertwijn wordt gemaakt van druiven die langer aan de wijnstok blijven hangen, waardoor ze meer suiker bevatten. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten dessertwijn:

 • Port: een zoete, volle wijn uit Portugal. Port is een goede keuze voor bij chocoladedesserts en kaasplankjes.
 • Sauternes: een zoete, fruitige wijn uit Frankrijk. Sauternes is een goede keuze voor bij fruitdesserts en blauwe kaas.
 • Ice Wine: een zoete, fruitige wijn uit Canada en Duitsland. Ice Wine wordt gemaakt van druiven die zijn bevroren op de wijnstok, waardoor ze een hoog suikergehalte hebben.

Conclusie

Er zijn duizenden verschillende soorten wijn, elk met hun eigen smaak, aroma en karakter. Of je nu een beginnende wijndrinker bent of een doorgewinterde kenner, er is altijd wel een wijn die bij jouw smaak past. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een beter idee te krijgen van de verschillende soorten wijn die beschikbaar zijn en welke wijn het beste bij jouw smaak past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Aix Wijn: Een Franse Rosé van Wereldklasse.

Plaats een reactie