Aix Wijn: Een Franse Rosé van Wereldklasse

Aix wijn is een Franse rosé van wereldklasse die wordt geproduceerd in de Provence, een regio in het zuidoosten van Frankrijk. De wijn is vernoemd naar de stad Aix-en-Provence, die bekend staat om zijn prachtige landschap en rijke geschiedenis. Aix wijn wordt gemaakt van de druivensoorten Grenache, Syrah en Cinsault en staat bekend om zijn frisse, fruitige smaak en lichtroze kleur.

Aix wijn

Geschiedenis van Aix Wijn

De geschiedenis van Aix wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de Provence al bekend stond om zijn wijnproductie. In de middeleeuwen werd de wijnproductie in de regio verder ontwikkeld door de monniken van de Abdij van Saint-Victor in Marseille. In de 19e eeuw begon de wijnproductie in de Provence echter af te nemen als gevolg van de opkomst van de phylloxera-luis, die de wijnstokken vernietigde.

In de jaren 1920 werd de wijnproductie in de Provence nieuw leven ingeblazen door een groep wijnmakers die zich richtten op de productie van roséwijn. Aix wijn werd voor het eerst geproduceerd in de jaren 1980 door Eric Kurver, een Nederlandse wijnmaker die zich in de Provence had gevestigd. Kurver zag potentieel in de regio en begon met het produceren van hoogwaardige roséwijn van de druivensoorten Grenache, Syrah en Cinsault.

Productieproces van Aix Wijn

Aix wijn wordt geproduceerd volgens een traditioneel proces dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Provence. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te extraheren. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur om de frisse, fruitige smaak van de wijn te behouden.

Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in roestvrijstalen tanks voordat hij wordt gebotteld. Aix wijn wordt niet gerijpt in eiken vaten, zoals sommige andere wijnen, omdat dit de frisse, fruitige smaak van de wijn zou kunnen veranderen. Het resultaat is een lichtroze wijn met een verfijnde smaak en een subtiele fruitige aroma.

Smaakprofiel van Aix Wijn

Aix wijn heeft een frisse, fruitige smaak met tonen van aardbei, framboos en citrusvruchten. De wijn heeft een lichtroze kleur en een subtiele aroma van bloemen en fruit. Aix wijn is een droge wijn met een lage zuurgraad en een licht alcoholpercentage, waardoor het een perfecte wijn is om te drinken op een warme zomerdag.

Foodpairing met Aix Wijn

Aix wijn is een veelzijdige wijn die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. De frisse, fruitige smaak van de wijn past goed bij lichte gerechten zoals salades, vis en schaaldieren. Aix wijn is ook een uitstekende keuze bij gegrild vlees, zoals kip en varkensvlees, en bij gerechten met een pittige smaak, zoals Thaise en Indiase gerechten.

Conclusie

Aix wijn is een Franse rosé van wereldklasse die wordt geproduceerd in de Provence. De wijn is vernoemd naar de stad Aix-en-Provence en wordt gemaakt van de druivensoorten Grenache, Syrah en Cinsault. Aix wijn heeft een frisse, fruitige smaak en een lichtroze kleur. De wijn is een veelzijdige keuze die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige roséwijn, dan is Aix wijn zeker een aanrader.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn aanbieding: waar moet je op letten?.

Plaats een reactie