Soave wijn: een heerlijke Italiaanse witte wijn

Soave wijn is een bekende Italiaanse witte wijn die afkomstig is uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië. Het is een wijn die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak en die vaak wordt gedronken als aperitief of bij lichte gerechten zoals vis, salades en pasta’s. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, de productie en de smaak van Soave wijn.

Soave wijn

Geschiedenis van Soave wijn

De geschiedenis van Soave wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijngaarden in de regio Veneto werden aangelegd. In de middeleeuwen werd Soave wijn al beschouwd als een van de beste wijnen van Italië en werd het vaak geschonken aan koningen en pausen. In de 20e eeuw werd Soave wijn steeds populairder en groeide het uit tot een van de meest geëxporteerde Italiaanse wijnen ter wereld.

Productie van Soave wijn

Soave wijn wordt geproduceerd van de Garganega-druif, die voornamelijk groeit in de heuvels rondom het stadje Soave. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst om het sap te verkrijgen. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur om de frisse en fruitige smaak van de wijn te behouden.

Er zijn verschillende soorten Soave wijn, waaronder de gewone Soave, de Soave Classico en de Soave Superiore. De gewone Soave is de meest eenvoudige variant en wordt vaak gedronken als aperitief. De Soave Classico wordt geproduceerd in het hart van de Soave-regio en heeft een iets complexere smaak. De Soave Superiore is de meest hoogwaardige variant en wordt geproduceerd van druiven die afkomstig zijn van de oudste wijngaarden in de regio.

Smaak van Soave wijn

Soave wijn heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van citrus, perzik en amandel. De wijn heeft een lichte body en een lage zuurgraad, waardoor het een zeer toegankelijke wijn is die gemakkelijk te drinken is. Soave wijn is een uitstekende keuze bij lichte gerechten zoals vis, salades en pasta’s, maar kan ook gedronken worden als aperitief.

Conclusie

Soave wijn is een heerlijke Italiaanse witte wijn die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak. De wijn wordt geproduceerd van de Garganega-druif en is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder de gewone Soave, de Soave Classico en de Soave Superiore. Soave wijn is een uitstekende keuze bij lichte gerechten en kan ook gedronken worden als aperitief. Als je op zoek bent naar een heerlijke Italiaanse witte wijn, dan is Soave wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Box: De Nieuwe Trend in Wijnland.

Plaats een reactie