Rueda wijn: een verfrissende Spaanse witte wijn

Rueda wijn is een Spaanse witte wijn die afkomstig is uit de Rueda regio in het noordwesten van Spanje. Deze wijn staat bekend om zijn frisse en fruitige smaak en is de perfecte keuze voor liefhebbers van witte wijn die op zoek zijn naar iets nieuws en verfrissends.

Rueda wijn

Geschiedenis van Rueda wijn

De geschiedenis van Rueda wijn gaat terug tot de middeleeuwen, toen de regio bekend stond om zijn zoete wijnen. In de jaren 70 van de vorige eeuw begonnen wijnmakers in de regio echter te experimenteren met het maken van droge witte wijnen van de Verdejo druif, die van oudsher in de regio werd verbouwd. Deze wijnen bleken een groot succes te zijn en al snel werd Rueda wijn een van de meest populaire witte wijnen van Spanje.

Kenmerken van Rueda wijn

Rueda wijn wordt gemaakt van de Verdejo druif, die bekend staat om zijn frisse en fruitige smaak. Deze druif gedijt goed in het klimaat van de Rueda regio, waar de zomers warm en droog zijn en de winters koel zijn. De bodem van de regio bestaat uit kalksteen en zand, wat zorgt voor een goede drainage en een optimale groei van de druiven.

Rueda wijn heeft een lichtgele kleur en een aroma van citrusvruchten, groene appel en perzik. In de mond is de wijn fris en levendig, met tonen van limoen, grapefruit en ananas. De wijn heeft een lichte zuurgraad en een droge afdronk, waardoor hij perfect past bij lichte gerechten zoals salades, vis en schaaldieren.

Soorten Rueda wijn

Er zijn verschillende soorten Rueda wijn, afhankelijk van de druiven die worden gebruikt en de manier waarop de wijn wordt gemaakt. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Rueda Verdejo: Dit is de meest populaire Rueda wijn en wordt gemaakt van 100% Verdejo druiven. De wijn heeft een frisse en fruitige smaak en is perfect als aperitief of bij lichte gerechten.
  • Rueda Sauvignon Blanc: Deze wijn wordt gemaakt van een combinatie van Verdejo en Sauvignon Blanc druiven. De wijn heeft een intensere smaak dan de Rueda Verdejo en past goed bij gerechten met een sterke smaak.
  • Rueda Viura: Deze wijn wordt gemaakt van de Viura druif, die ook bekend staat als Macabeo. De wijn heeft een lichtere smaak dan de Rueda Verdejo en is perfect als aperitief of bij lichte gerechten.

Wijn en spijs combinaties met Rueda wijn

Rueda wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Hieronder vind je een aantal suggesties voor wijn en spijs combinaties:

  • Salades: Rueda wijn past goed bij lichte salades met bijvoorbeeld geitenkaas, noten en fruit.
  • Vis en schaaldieren: Rueda wijn is een goede keuze bij visgerechten zoals gegrilde zalm, garnalen en mosselen.
  • Pasta: Rueda wijn past goed bij pasta gerechten met bijvoorbeeld pesto, tomatensaus en zeevruchten.
  • Tapas: Rueda wijn is de perfecte keuze bij Spaanse tapas zoals olijven, serranoham en Manchego kaas.

Conclusie

Rueda wijn is een verfrissende Spaanse witte wijn die perfect is voor liefhebbers van witte wijn die op zoek zijn naar iets nieuws en verfrissends. De wijn wordt gemaakt van de Verdejo druif en heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van citrusvruchten en perzik. Rueda wijn past goed bij lichte gerechten zoals salades, vis en schaaldieren en is een goede keuze bij Spaanse tapas. Er zijn verschillende soorten Rueda wijn, afhankelijk van de druiven die worden gebruikt en de manier waarop de wijn wordt gemaakt. Probeer eens een Rueda wijn en ontdek zelf waarom deze wijn zo populair is in Spanje en daarbuiten.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Dornfelder wijn: een heerlijke Duitse rode wijn.

Plaats een reactie