Primitivo rode wijn: een heerlijke Italiaanse wijn

Primitivo rode wijn is een Italiaanse wijn die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. Deze wijn wordt gemaakt van de primitivo druif, die voornamelijk groeit in de regio Puglia in het zuiden van Italië. Primitivo is een krachtige en volle rode wijn met een hoog alcoholpercentage en een diepe robijnrode kleur. In dit artikel lees je alles over primitivo rode wijn, van de geschiedenis en het productieproces tot de smaak en de beste manier om deze wijn te serveren.

Primitivo rode wijn

Geschiedenis van primitivo rode wijn

De primitivo druif is al eeuwenlang bekend in de regio Puglia, maar pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw begon deze druif aan een opmars als wijnstok. In die tijd werd de primitivo druif voornamelijk gebruikt voor de productie van tafeldruiven en rozijnen. Maar door de groeiende vraag naar rode wijn uit Puglia, begonnen steeds meer wijnmakers de primitivo druif te gebruiken voor de productie van wijn.

De naam primitivo komt van het Italiaanse woord ‘primo’, wat ‘eerste’ betekent. Dit verwijst naar het feit dat de primitivo druif vroeg rijpt, vaak al in augustus. Hierdoor is de primitivo druif een van de eerste druiven die geoogst worden in Italië.

Productieproces van primitivo rode wijn

Primitivo rode wijn wordt gemaakt van de primitivo druif, die voornamelijk groeit in de regio Puglia. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten, afhankelijk van de wijnmaker. Tijdens de fermentatie wordt de suiker in de druiven omgezet in alcohol, waardoor de wijn ontstaat.

Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de wijnmaker en de gewenste smaak. Tijdens het rijpingsproces krijgt de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma’s.

Smaak van primitivo rode wijn

Primitivo rode wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een krachtige, volle smaak. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage, vaak tussen de 14% en 16%. De smaak van primitivo rode wijn wordt gekenmerkt door rijp fruit, zoals bramen, pruimen en kersen, en kruidige tonen van vanille, kaneel en peper. Door de hoge zuurgraad en tannines heeft primitivo rode wijn een lange afdronk en een goed bewaarpotentieel.

Serveren van primitivo rode wijn

Primitivo rode wijn is een wijn die het beste tot zijn recht komt bij een temperatuur tussen de 16°C en 18°C. Het is aan te raden om de wijn te decanteren voordat je hem serveert, zodat de aroma’s en smaken goed tot hun recht komen. Primitivo rode wijn past goed bij gegrild vlees, wildgerechten en pittige kazen.

Conclusie

Primitivo rode wijn is een heerlijke Italiaanse wijn met een krachtige en volle smaak. Deze wijn wordt gemaakt van de primitivo druif, die voornamelijk groeit in de regio Puglia in het zuiden van Italië. Primitivo rode wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een hoog alcoholpercentage. De smaak wordt gekenmerkt door rijp fruit en kruidige tonen. Primitivo rode wijn past goed bij gegrild vlees, wildgerechten en pittige kazen. Als je op zoek bent naar een krachtige en volle rode wijn, dan is primitivo rode wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over La Famille Meiland Wijn: Een Nieuwe Ster aan het Wijnfirmament.

Plaats een reactie