Portugese wijn: een ontdekking waard

Portugal is een land dat bekend staat om zijn prachtige stranden, historische steden en heerlijke keuken. Maar wist je dat Portugal ook een van de oudste wijnlanden ter wereld is? Portugese wijn is een ontdekking waard en verdient meer aandacht. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Portugese wijn.

Portugese wijn

Geschiedenis van Portugese wijn

Portugal heeft een lange geschiedenis als het gaat om wijnproductie. De Romeinen brachten al wijnstokken naar Portugal en in de Middeleeuwen werd er al volop wijn geproduceerd. In de 18e eeuw werd de wijnproductie in Portugal echter flink verstoord door de phylloxera-luis, die de wijnstokken aantastte. Hierdoor moesten veel wijngaarden opnieuw worden aangeplant.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon de Portugese wijnindustrie weer op te bloeien. Er werd geïnvesteerd in moderne technologieën en er kwam meer aandacht voor kwaliteit. Tegenwoordig behoort Portugal tot de top 10 van wijnproducerende landen ter wereld.

Wijngebieden in Portugal

Portugal heeft verschillende wijngebieden, die allemaal hun eigen karakteristieken hebben. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijngebieden in Portugal:

 • Port: dit is een versterkte wijn uit de Douro-vallei, die vooral bekend is als aperitief of dessertwijn.
 • Douro: dit is het oudste wijngebied van Portugal en staat bekend om zijn robuuste rode wijnen.
 • Alentejo: dit wijngebied ligt in het zuiden van Portugal en heeft een warm klimaat. Hier worden vooral rode wijnen geproduceerd.
 • Bairrada: dit wijngebied ligt in het noorden van Portugal en staat bekend om zijn mousserende wijnen en rode wijnen van de Baga-druif.
 • Dão: dit wijngebied ligt in het midden van Portugal en staat bekend om zijn elegante rode wijnen van de Touriga Nacional-druif.
 • Minho: dit wijngebied ligt in het noorden van Portugal en staat bekend om zijn frisse witte wijnen van de Alvarinho-druif.

Belangrijkste druivenrassen in Portugal

Portugal heeft meer dan 250 inheemse druivenrassen, die nergens anders ter wereld voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste druivenrassen in Portugal:

 • Touriga Nacional: dit is het belangrijkste druivenras voor rode wijn in Portugal. De druif geeft wijnen met veel tannines en aroma’s van rood fruit en bloemen.
 • Tinta Roriz: dit druivenras wordt ook wel Aragonês genoemd en is een belangrijke component in de blends van de Douro-vallei.
 • Baga: dit druivenras komt vooral voor in de Bairrada-regio en geeft wijnen met veel tannines en aroma’s van donker fruit.
 • Alvarinho: dit is het belangrijkste druivenras voor witte wijn in Portugal. De druif geeft wijnen met veel frisheid en aroma’s van citrus en tropisch fruit.
 • Loureiro: dit druivenras komt vooral voor in de Vinho Verde-regio en geeft wijnen met veel frisheid en aroma’s van bloemen en citrus.

Portugese wijn proeven

Als je Portugese wijn wilt proeven, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een wijnreis maken naar Portugal en de verschillende wijngebieden bezoeken. Hier kun je vaak ook wijnproeverijen doen en meer leren over de Portugese wijnindustrie.

Als je geen tijd hebt voor een wijnreis, kun je ook Portugese wijn kopen bij een gespecialiseerde wijnhandel of online. Let bij het kopen van Portugese wijn op de herkomst en het druivenras, zodat je een wijn kiest die bij jouw smaak past.

Conclusie

Portugese wijn is een ontdekking waard en verdient meer aandacht. Portugal heeft een lange geschiedenis als het gaat om wijnproductie en heeft verschillende wijngebieden met hun eigen karakteristieken. Daarnaast heeft Portugal meer dan 250 inheemse druivenrassen, die nergens anders ter wereld voorkomen. Als je Portugese wijn wilt proeven, zijn er verschillende mogelijkheden. Of je nu een wijnreis maakt naar Portugal of Portugese wijn koopt bij een gespecialiseerde wijnhandel, er valt altijd iets nieuws te ontdekken.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Griekse wijn: een ontdekkingstocht door de smaken van Griekenland.

Plaats een reactie