Piquette wijn: een duurzame en smaakvolle trend in de wijnwereld

Piquette wijn is een relatief nieuwe trend in de wijnwereld die steeds meer aan populariteit wint. Het is een licht-alcoholische drank die wordt gemaakt van de restanten van druiven na het persen. Deze restanten, ook wel bekend als marc, worden normaal gesproken weggegooid of gebruikt voor de productie van brandy. Piquette wijn is echter een duurzame manier om deze restanten te gebruiken en er een smaakvolle drank van te maken.

Piquette wijn

Hoe wordt piquette wijn gemaakt?

Om piquette wijn te maken, worden de restanten van druiven vermengd met water en suiker. Dit mengsel wordt vervolgens gefermenteerd tot een licht-alcoholische drank. Het proces lijkt op dat van het maken van wijn, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Zo wordt er bij piquette wijn geen gist toegevoegd, omdat de restanten van druiven al natuurlijke gist bevatten. Ook wordt er minder suiker gebruikt dan bij het maken van wijn, waardoor de drank minder alcohol bevat.

De smaak van piquette wijn

Piquette wijn heeft een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere dranken. Het heeft een lichtzure smaak en is minder zoet dan wijn. Sommige mensen beschrijven de smaak als fris en fruitig, terwijl anderen het omschrijven als droog en kruidig. De smaak kan variëren afhankelijk van de druivensoort en het productieproces.

Waarom is piquette wijn duurzaam?

De productie van piquette wijn is duurzaam omdat het restanten van druiven gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Door deze restanten te gebruiken, wordt er minder afval geproduceerd en wordt er minder druk gelegd op de natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn voor de productie van wijn. Bovendien is piquette wijn minder alcoholisch dan wijn, waardoor er minder druiven nodig zijn om dezelfde hoeveelheid drank te produceren.

Waarom wordt piquette wijn steeds populairder?

Piquette wijn wordt steeds populairder omdat het een duurzame en smaakvolle drank is die past bij de groeiende interesse in duurzaamheid en lokale producten. Bovendien is het een relatief goedkope drank die gemakkelijk te maken is, waardoor het ook voor kleine wijnboeren een interessante optie is. Piquette wijn is ook een veelzijdige drank die op verschillende manieren kan worden gedronken, bijvoorbeeld als aperitief of als verfrissende zomerdrank.

Waar kan je piquette wijn kopen?

Piquette wijn is nog niet overal verkrijgbaar, maar de populariteit groeit snel. In Nederland zijn er enkele wijnboeren die piquette wijn produceren en verkopen, zoals De Kleine Schorre in Zeeland en Wijngaard Dassemus in Brabant. Ook in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Frankrijk, wordt piquette wijn steeds populairder.

Conclusie

Piquette wijn is een duurzame en smaakvolle trend in de wijnwereld die steeds meer aan populariteit wint. Het is een licht-alcoholische drank die wordt gemaakt van de restanten van druiven na het persen. Door deze restanten te gebruiken, wordt er minder afval geproduceerd en wordt er minder druk gelegd op de natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn voor de productie van wijn. Bovendien is piquette wijn minder alcoholisch dan wijn, waardoor er minder druiven nodig zijn om dezelfde hoeveelheid drank te produceren. Piquette wijn heeft een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere dranken en kan op verschillende manieren worden gedronken. Hoewel piquette wijn nog niet overal verkrijgbaar is, groeit de populariteit snel en is het een interessante optie voor wijnboeren en consumenten die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en lokale producten.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Antinori Wijn: Een Italiaanse Wijnmakerij met een Rijke Geschiedenis.

Plaats een reactie