Pinotage wijn: een unieke Zuid-Afrikaanse druif

Pinotage wijn is een Zuid-Afrikaanse wijn die gemaakt wordt van de pinotage druif. Deze druif is een kruising tussen de pinot noir en de cinsault druif en is alleen te vinden in Zuid-Afrika. Pinotage wijn heeft een unieke smaak en is daarom erg geliefd onder wijnliefhebbers over de hele wereld.

Pinotage wijn

Geschiedenis van de pinotage druif

De pinotage druif is ontstaan in Zuid-Afrika in 1925. Professor Abraham Izak Perold, een wijnmaker en professor aan de Universiteit van Stellenbosch, kruiste de pinot noir en de cinsault druif om zo een nieuwe druif te creëren die beter bestand was tegen de Zuid-Afrikaanse omstandigheden. De eerste pinotage wijn werd geproduceerd in 1941 door wijnmaker CT de Waal.

Kenmerken van de pinotage druif

De pinotage druif heeft een dikke schil en is daarom goed bestand tegen ziektes en plagen. De druif rijpt laat en heeft een hoog suikergehalte, wat resulteert in een wijn met een hoog alcoholpercentage. Pinotage wijn heeft een diepe, donkere kleur en een volle smaak met tonen van bessen, pruimen en kruiden. De wijn heeft vaak een rokerige smaak, die ontstaat door het gebruik van eikenhouten vaten tijdens het rijpingsproces.

Productie van pinotage wijn

Pinotage wijn wordt voornamelijk geproduceerd in de regio’s Stellenbosch, Swartland en Paarl in Zuid-Afrika. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Na de fermentatie rijpt de wijn nog enkele maanden in eikenhouten vaten om de smaak te verbeteren. Pinotage wijn kan zowel als een enkele druif wijn worden geproduceerd, als in blends met andere druivensoorten zoals cabernet sauvignon en merlot.

Pinotage wijn en foodpairing

Pinotage wijn is een veelzijdige wijn die goed samengaat met verschillende gerechten. De wijn past goed bij gegrild vlees, zoals steak en lamsvlees, maar ook bij wildgerechten en stoofschotels. Pinotage wijn kan ook goed worden gecombineerd met kaas, vooral met harde kazen zoals cheddar en gouda.

Populaire pinotage wijnen

Er zijn veel verschillende producenten van pinotage wijn in Zuid-Afrika. Enkele populaire merken zijn:

  • Kanonkop Pinotage
  • Beyerskloof Pinotage
  • Simonsig Pinotage
  • Diemersfontein Pinotage
  • Spier Pinotage

Conclusie

Pinotage wijn is een unieke Zuid-Afrikaanse wijn die gemaakt wordt van de pinotage druif. De druif is ontstaan door een kruising tussen de pinot noir en de cinsault druif en heeft een unieke smaak met tonen van bessen, pruimen en kruiden. Pinotage wijn is veelzijdig en kan goed worden gecombineerd met verschillende gerechten. Er zijn veel verschillende producenten van pinotage wijn in Zuid-Afrika en enkele populaire merken zijn Kanonkop, Beyerskloof en Simonsig. Als je op zoek bent naar een unieke en smaakvolle wijn, dan is pinotage wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Beste witte wijn: een gids voor de lekkerste wijnen.

Plaats een reactie