Bolgheri wijn: een parel uit Toscane

Bolgheri wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen uit Toscane, Italië. Deze wijn wordt geproduceerd in de regio Bolgheri, gelegen aan de kust van de Tyrrheense Zee. Bolgheri wijn staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en unieke smaakprofiel. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, productie en kenmerken van Bolgheri wijn.

Bolgheri wijn

Geschiedenis van Bolgheri wijn

De geschiedenis van Bolgheri wijn gaat terug tot de 19e eeuw, toen de regio werd ontdekt door de adellijke familie Della Gherardesca. Zij plantten de eerste wijngaarden aan en begonnen met de productie van wijn. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de regio herontdekt door wijnmakers uit Bordeaux, die op zoek waren naar nieuwe gebieden om wijn te produceren. Zij zagen de potentie van Bolgheri als wijnregio en begonnen met het planten van Franse druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. Dit leidde tot de opkomst van de zogenaamde ‘Super Tuscans’, wijnen die niet voldeden aan de traditionele Toscaanse wijnwetgeving, maar wel van uitstekende kwaliteit waren.

Productie van Bolgheri wijn

Bolgheri wijn wordt geproduceerd van verschillende druivenrassen, waarvan de meest gebruikte Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc zijn. De wijngaarden liggen op een hoogte van 50 tot 200 meter boven zeeniveau en hebben een bodem van klei en kalksteen. Het klimaat in de regio is mediterraan, met warme zomers en milde winters. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Na de fermentatie rijpt de wijn nog enkele maanden tot enkele jaren op eikenhouten vaten, afhankelijk van het type wijn.

Kenmerken van Bolgheri wijn

Bolgheri wijn staat bekend om zijn diepe kleur, intense aroma’s en complexe smaakprofiel. De wijnen hebben vaak tonen van rijp rood fruit, zoals bramen en kersen, gecombineerd met kruidige en aardse tonen. Door de rijping op eikenhouten vaten krijgen de wijnen vaak ook tonen van vanille, toast en tabak. Bolgheri wijn is over het algemeen vol en krachtig van smaak, met stevige tannines en een lange afdronk. De wijnen zijn uitstekend geschikt om te bewaren en kunnen na enkele jaren rijping op fles nog verder ontwikkelen.

Populaire Bolgheri wijnen

Er zijn verschillende producenten van Bolgheri wijn, elk met hun eigen stijl en kenmerken. Enkele populaire Bolgheri wijnen zijn:

  • Ornellaia: een van de meest bekende en gewaardeerde Bolgheri wijnen, geproduceerd door Tenuta dell’Ornellaia. Deze wijn is gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot en heeft een complexe smaak met tonen van rijp fruit, kruiden en vanille.
  • Sassicaia: een andere bekende Bolgheri wijn, geproduceerd door Tenuta San Guido. Deze wijn is gemaakt van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc en heeft een krachtige en elegante smaak met tonen van zwart fruit, kruiden en tabak.
  • Le Serre Nuove dell’Ornellaia: een toegankelijkere variant van Ornellaia, geproduceerd door Tenuta dell’Ornellaia. Deze wijn is gemaakt van dezelfde druiven als Ornellaia, maar heeft een iets lichtere en fruitigere smaak.
  • Guado al Tasso: geproduceerd door Antinori, een van de oudste en meest gerenommeerde wijnhuizen van Italië. Deze wijn is gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc en heeft een volle en krachtige smaak met tonen van rijp fruit en kruiden.

Conclusie

Bolgheri wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen uit Toscane, Italië. Deze wijn staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en unieke smaakprofiel. Bolgheri wijn wordt geproduceerd van verschillende druivenrassen, waarvan de meest gebruikte Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc zijn. De wijnen hebben vaak tonen van rijp rood fruit, kruiden en vanille en zijn uitstekend geschikt om te bewaren. Enkele populaire Bolgheri wijnen zijn Ornellaia, Sassicaia, Le Serre Nuove dell’Ornellaia en Guado al Tasso. Als je op zoek bent naar een bijzondere en hoogwaardige wijn, is Bolgheri wijn zeker een aanrader.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hema Wijn: Een Overzicht van de Beste Wijnen van Hema.

Plaats een reactie