Nederlandse wijn kopen: ontdek de smaak van eigen bodem

Wist je dat Nederland een bloeiende wijnindustrie heeft? Steeds meer Nederlandse wijnboeren produceren hoogwaardige wijnen die kunnen concurreren met de beste wijnen uit andere landen. Het kopen van Nederlandse wijn is niet alleen een manier om de lokale economie te ondersteunen, maar ook om te genieten van de unieke smaken die ons land te bieden heeft. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kopen van Nederlandse wijn.

Nederlandse wijn kopen

Waarom Nederlandse wijn kopen?

Er zijn verschillende redenen om Nederlandse wijn te kopen. Ten eerste is het een manier om de lokale economie te ondersteunen. Door Nederlandse wijn te kopen, steun je de Nederlandse wijnboeren en draag je bij aan de groei van de Nederlandse wijnindustrie. Daarnaast is Nederlandse wijn vaak duurzamer dan geïmporteerde wijn, omdat het minder ver hoeft te reizen en dus minder CO2-uitstoot veroorzaakt.

Maar de belangrijkste reden om Nederlandse wijn te kopen is natuurlijk de smaak. Nederlandse wijn heeft een unieke smaak die wordt beïnvloed door het Nederlandse klimaat en de bodem. Nederlandse wijnboeren maken gebruik van druivenrassen die goed gedijen in ons klimaat, zoals de Johanniter, Solaris en Souvignier Gris. Hierdoor hebben Nederlandse wijnen vaak een frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en groene appel.

Waar koop je Nederlandse wijn?

Nederlandse wijn is steeds beter verkrijgbaar in supermarkten en wijnwinkels. Ook kun je Nederlandse wijn direct kopen bij de wijnboer of via online wijnwinkels. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende Nederlandse wijnboeren en waar je hun wijnen kunt kopen:

  • Wijngaard Apostelhoeve: deze Limburgse wijngaard produceert al sinds 1970 Nederlandse wijn van hoge kwaliteit. Hun wijnen zijn onder andere verkrijgbaar bij Gall & Gall en online bij Wijnkoperij Platenburg.
  • Wijngaard De Kleine Schorre: gelegen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, produceert deze wijngaard wijnen met een unieke zilte smaak. Hun wijnen zijn onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn en online bij Wijnkoperij De Gouden Ton.
  • Wijngaard St. Martinus: deze Limburgse wijngaard is meerdere malen uitgeroepen tot beste wijngaard van Nederland. Hun wijnen zijn onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en online bij Wijnkoperij Okhuysen.

Welke Nederlandse wijnen zijn er?

Er zijn verschillende soorten Nederlandse wijnen, elk met hun eigen smaak en karakter. Hieronder vind je een overzicht van enkele bekende Nederlandse wijnen:

  • Witte wijn: Nederlandse witte wijnen hebben vaak een frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en groene appel. Bekende Nederlandse witte wijnen zijn onder andere de Johanniter van Wijngaard Apostelhoeve en de Solaris van Wijngaard De Kleine Schorre.
  • Rode wijn: Nederlandse rode wijnen hebben vaak een lichtere kleur en een fruitige smaak, met tonen van rode bessen en kersen. Bekende Nederlandse rode wijnen zijn onder andere de Pinotin van Wijngaard St. Martinus en de Regent van Wijngaard De Frysling.
  • Mousserende wijn: Nederlandse mousserende wijnen worden steeds populairder. Ze hebben vaak een frisse en fruitige smaak, met een fijne bubbel. Bekende Nederlandse mousserende wijnen zijn onder andere de Apostelhoeve Cuvée XII Brut en de Brut de Zélande van Wijngaard De Kleine Schorre.

Waar moet je op letten bij het kopen van Nederlandse wijn?

Bij het kopen van Nederlandse wijn zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de herkomst van de wijn. Niet alle wijnen die in Nederland worden verkocht, zijn ook daadwerkelijk geproduceerd in Nederland. Kijk dus goed naar het etiket om te zien waar de wijn vandaan komt.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het druivenras en de smaak van de wijn. Nederlandse wijnen hebben vaak een unieke smaak die wordt beïnvloed door het Nederlandse klimaat en de bodem. Kies dus een wijn die past bij jouw smaakvoorkeur.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Nederlandse wijn kan soms duurder zijn dan geïmporteerde wijn, maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat de kwaliteit ook beter is. Kijk dus goed naar de prijs en de kwaliteit van de wijn voordat je een fles koopt.

Conclusie

Het kopen van Nederlandse wijn is een manier om te genieten van de unieke smaken die ons land te bieden heeft, en tegelijkertijd de lokale economie te ondersteunen. Nederlandse wijn is steeds beter verkrijgbaar en er zijn verschillende soorten en smaken om uit te kiezen. Door op enkele zaken te letten, zoals de herkomst, het druivenras en de prijs-kwaliteitverhouding, kun je de perfecte Nederlandse wijn vinden die past bij jouw smaakvoorkeur. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Margaux wijn: een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld.

Plaats een reactie