Montalcino Wijn: Een Gids voor de Beroemde Italiaanse Wijn

Montalcino wijn is een van de meest bekende en gewaardeerde wijnen uit Italië. Deze wijn wordt geproduceerd in de regio Montalcino, gelegen in de provincie Siena in Toscane. Montalcino wijn is een rode wijn die wordt gemaakt van de Sangiovese druif, die ook wel bekend staat als de Brunello druif. Deze druif is uniek voor de regio Montalcino en wordt gebruikt om de beroemde Brunello di Montalcino wijn te produceren.

Montalcino wijn

Geschiedenis van Montalcino Wijn

De geschiedenis van Montalcino wijn gaat terug tot de 14e eeuw, toen de wijnbouw in de regio begon. In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Montalcino echter bijna volledig verwoest door de druifluis. Het duurde tot de jaren 60 van de 20e eeuw voordat de wijnbouw in Montalcino weer op gang kwam. In 1963 werd de Brunello di Montalcino wijn erkend als een DOC (Denominazione di Origine Controllata) wijn en in 1980 werd het gepromoveerd tot DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wijn, de hoogste kwaliteitsclassificatie voor Italiaanse wijnen.

Productie van Montalcino Wijn

Montalcino wijn wordt geproduceerd van de Sangiovese druif, die in Montalcino bekend staat als de Brunello druif. De wijn moet voor minimaal 100% uit deze druif bestaan. De wijn moet minimaal 2 jaar rijpen voordat het verkocht mag worden, waarvan minimaal 4 maanden in eikenhouten vaten. Voor de Riserva variant moet de wijn minimaal 5 jaar rijpen, waarvan minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten.

De wijnbouw in Montalcino is zeer streng gereguleerd om de kwaliteit van de wijn te waarborgen. De wijngaarden moeten op een hoogte van minimaal 250 meter boven zeeniveau liggen en de druiven moeten met de hand worden geplukt. De opbrengst per hectare is ook beperkt om de kwaliteit van de druiven te waarborgen.

Soorten Montalcino Wijn

Er zijn verschillende soorten Montalcino wijn, waaronder:

  • Brunello di Montalcino: Dit is de meest bekende en gewaardeerde Montalcino wijn. Het is een volle, krachtige wijn met een lange afdronk. De wijn moet minimaal 5 jaar rijpen voordat het verkocht mag worden, waarvan minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten.
  • Brunello di Montalcino Riserva: Dit is een nog krachtigere variant van de Brunello di Montalcino. De wijn moet minimaal 6 jaar rijpen voordat het verkocht mag worden, waarvan minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten.
  • Rosso di Montalcino: Dit is een jongere variant van de Brunello di Montalcino. De wijn hoeft maar 1 jaar te rijpen voordat het verkocht mag worden, waarvan minimaal 6 maanden in eikenhouten vaten.
  • Moscadello di Montalcino: Dit is een zoete witte wijn die wordt geproduceerd in Montalcino. Het wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif en is een dessertwijn.

Proeven van Montalcino Wijn

Montalcino wijn is een volle, krachtige wijn met een lange afdronk. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur en heeft aroma’s van rijp fruit, kruiden en specerijen. De smaak is complex en evenwichtig, met tonen van kersen, pruimen, tabak en leer. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage, meestal tussen de 13% en 15%.

Montalcino wijn kan het beste worden geserveerd bij een temperatuur van 18-20 graden Celsius. Het is een uitstekende wijn om te combineren met rood vlees, wild, kaas en pasta met vleessaus.

Conclusie

Montalcino wijn is een van de meest bekende en gewaardeerde wijnen uit Italië. Het wordt geproduceerd in de regio Montalcino, gelegen in de provincie Siena in Toscane. Montalcino wijn is een rode wijn die wordt gemaakt van de Sangiovese druif, die ook wel bekend staat als de Brunello druif. Deze druif is uniek voor de regio Montalcino en wordt gebruikt om de beroemde Brunello di Montalcino wijn te produceren.

De wijnbouw in Montalcino is zeer streng gereguleerd om de kwaliteit van de wijn te waarborgen. Er zijn verschillende soorten Montalcino wijn, waaronder de Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva, Rosso di Montalcino en Moscadello di Montalcino. Montalcino wijn is een volle, krachtige wijn met een lange afdronk en heeft aroma’s van rijp fruit, kruiden en specerijen. Het is een uitstekende wijn om te combineren met rood vlees, wild, kaas en pasta met vleessaus.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Vintage wijn: wat is het en waarom is het zo bijzonder?.

Plaats een reactie