Duitse rode wijn: een verrassende ontdekking

Als we aan Duitse wijn denken, denken we vaak aan witte wijn. Maar wist je dat Duitsland ook heerlijke rode wijnen produceert? Duitse rode wijn is een verrassende ontdekking voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en unieks. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, de druivensoorten en de smaakprofielen van Duitse rode wijn.

Duitse rode wijn

Geschiedenis van Duitse rode wijn

De geschiedenis van Duitse rode wijn gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen brachten de wijnbouw naar Duitsland en plantten voornamelijk blauwe druivensoorten aan. In de Middeleeuwen was rode wijn de meest populaire wijn in Duitsland. Pas in de 20e eeuw begon de populariteit van witte wijn te groeien en werd rode wijn steeds minder geproduceerd.

Tegenwoordig is de productie van Duitse rode wijn weer in opkomst. Steeds meer wijnmakers experimenteren met verschillende druivensoorten en technieken om unieke en smaakvolle rode wijnen te produceren.

Druivensoorten voor Duitse rode wijn

De meest voorkomende druivensoorten voor Duitse rode wijn zijn Spätburgunder (Pinot Noir), Dornfelder en Trollinger. Spätburgunder is de meest populaire druivensoort en wordt voornamelijk verbouwd in de regio’s Baden, Ahr en de Pfalz. Dornfelder is een relatief nieuwe druivensoort die in de jaren 1950 werd ontwikkeld en wordt voornamelijk verbouwd in de regio Rheinhessen. Trollinger is een inheemse druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Württemberg.

Naast deze druivensoorten worden er ook andere blauwe druivensoorten verbouwd, zoals Schwarzriesling (Pinot Meunier), Lemberger (Blaufränkisch) en Portugieser. Deze druivensoorten worden voornamelijk verbouwd in de regio’s Franken en de Pfalz.

Smaakprofielen van Duitse rode wijn

Duitse rode wijn heeft over het algemeen een lichtere body en een hogere zuurgraad dan rode wijnen uit andere landen. Dit komt doordat de druiven in een koeler klimaat groeien en daardoor minder suikers ontwikkelen. Hierdoor hebben de wijnen een frisse en levendige smaak.

Spätburgunder heeft een lichte tot medium body en heeft aroma’s van rode bessen, kersen en aardbeien. De wijn heeft een zachte tanninestructuur en een lange afdronk. Dornfelder heeft een diepe kleur en heeft aroma’s van zwarte bessen, bramen en pruimen. De wijn heeft een stevige tanninestructuur en een lange afdronk. Trollinger heeft een lichte body en heeft aroma’s van rode bessen en kruiden. De wijn heeft een zachte tanninestructuur en een frisse afdronk.

De blauwe druivensoorten Schwarzriesling, Lemberger en Portugieser hebben elk hun eigen smaakprofiel. Schwarzriesling heeft aroma’s van rode bessen en heeft een lichte body. Lemberger heeft aroma’s van zwarte bessen en heeft een stevige tanninestructuur. Portugieser heeft aroma’s van kersen en heeft een zachte tanninestructuur.

Regio’s voor Duitse rode wijn

Duitse rode wijn wordt verbouwd in verschillende regio’s, elk met hun eigen klimaat en bodemsoort. De regio’s die bekend staan om hun rode wijn zijn Baden, Ahr, Pfalz, Rheinhessen en Württemberg.

Baden is de op twee na grootste wijnregio van Duitsland en staat bekend om zijn Spätburgunder. De wijnen uit Baden hebben een volle body en hebben aroma’s van rijp fruit en kruiden.

Ahr is een kleine wijnregio in het westen van Duitsland en staat bekend om zijn Spätburgunder en Dornfelder. De wijnen uit Ahr hebben een diepe kleur en hebben aroma’s van zwarte bessen en kruiden.

Pfalz is de op een na grootste wijnregio van Duitsland en staat bekend om zijn Spätburgunder en Portugieser. De wijnen uit Pfalz hebben een lichte body en hebben aroma’s van rode bessen en kruiden.

Rheinhessen is de grootste wijnregio van Duitsland en staat bekend om zijn Dornfelder. De wijnen uit Rheinhessen hebben een diepe kleur en hebben aroma’s van zwarte bessen en pruimen.

Württemberg is een kleine wijnregio in het zuiden van Duitsland en staat bekend om zijn Trollinger. De wijnen uit Württemberg hebben een lichte body en hebben aroma’s van rode bessen en kruiden.

Conclusie

Duitse rode wijn is een verrassende ontdekking voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en unieks. De druivensoorten en smaakprofielen van Duitse rode wijn zijn divers en elk met hun eigen karakteristieken. De regio’s waar Duitse rode wijn wordt verbouwd, hebben elk hun eigen klimaat en bodemsoort, wat de wijnen uniek maakt. Probeer eens een Duitse rode wijn en ontdek de smaak van deze bijzondere wijnen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Italiaanse witte wijn: een heerlijke verfrissing.

Plaats een reactie