Martien Wijn: De man achter de wijn

Martien Wijn is een naam die bij veel wijnliefhebbers bekend in de oren zal klinken. Deze man heeft namelijk een grote rol gespeeld in de Nederlandse wijnwereld. Maar wie is Martien Wijn eigenlijk en wat heeft hij allemaal gedaan? In dit artikel duiken we dieper in op het leven en werk van Martien Wijn.

Martien wijn

Wie is Martien Wijn?

Martien Wijn is geboren op 22 september 1952 in het Brabantse dorpje Ossendrecht. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in wijn en begon hij met het verzamelen van flessen. Na zijn middelbare schooltijd besloot hij om een opleiding tot sommelier te volgen. Hij behaalde zijn diploma aan de Hotelschool in Den Haag en ging vervolgens aan de slag als sommelier bij verschillende restaurants.

In 1980 opende Martien Wijn zijn eigen wijnhandel in Amsterdam. Hier begon hij met het importeren van wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje. Al snel groeide zijn bedrijf uit tot een van de grootste wijnimporteurs van Nederland. Martien Wijn stond bekend om zijn kennis van wijn en zijn uitstekende smaak. Hij wist als geen ander welke wijnen goed zouden passen bij welke gerechten en gaf hierover graag advies aan zijn klanten.

De successen van Martien Wijn

Martien Wijn heeft in zijn carrière als wijnhandelaar veel successen behaald. Zo was hij de eerste die wijnen uit de Nieuwe Wereld importeerde, zoals wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Ook was hij de eerste die biologische wijnen importeerde en op de markt bracht in Nederland. Daarnaast heeft hij veel bekende wijnen geïntroduceerd in Nederland, zoals de wijnen van Château Margaux en Château d’Yquem.

Een ander succes van Martien Wijn was zijn rol als jurylid bij verschillende wijncompetities. Zo was hij onder andere jurylid bij de International Wine Challenge en de Decanter World Wine Awards. Ook was hij mede-oprichter van de Verenigde Vinologen Nederland, een organisatie die zich inzet voor de promotie van wijn in Nederland.

De erfenis van Martien Wijn

Martien Wijn overleed op 28 januari 2018 op 65-jarige leeftijd. Zijn overlijden kwam als een schok voor de Nederlandse wijnwereld. Veel mensen herinneren zich hem als een gepassioneerde en kundige wijnkenner, die altijd klaarstond om zijn kennis te delen met anderen.

De erfenis van Martien Wijn leeft voort in de vele wijnen die hij heeft geïntroduceerd in Nederland en in de kennis die hij heeft gedeeld met anderen. Zijn wijnhandel bestaat nog steeds en wordt nu gerund door zijn zoon, die de passie voor wijn van zijn vader heeft geërfd.

Conclusie

Martien Wijn was een bijzondere man die veel heeft betekend voor de Nederlandse wijnwereld. Zijn kennis en passie voor wijn hebben ervoor gezorgd dat veel mensen in Nederland zijn gaan genieten van goede wijnen. Zijn erfenis leeft voort in de vele wijnen die hij heeft geïntroduceerd en in de kennis die hij heeft gedeeld met anderen. Martien Wijn zal altijd herinnerd worden als een gepassioneerde en kundige wijnkenner, die zijn leven heeft gewijd aan het promoten van goede wijnen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Carmenere wijn: de geschiedenis, kenmerken en smaak.

Plaats een reactie