Carmenere wijn: de geschiedenis, kenmerken en smaak

Carmenere wijn is een rode wijn die zijn oorsprong vindt in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Het is een druivensoort die lange tijd verloren was gegaan, maar in de jaren ’90 opnieuw werd ontdekt in Chili. Sindsdien is het uitgegroeid tot een populaire wijn onder wijnliefhebbers over de hele wereld.

Carmenere wijn

Geschiedenis van Carmenere wijn

Carmenere is een druivensoort die oorspronkelijk uit de Bordeaux-regio van Frankrijk komt. Het werd vaak gebruikt als een mengdruif in Bordeaux-blends, samen met Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In de late 19e eeuw werd de druif echter bijna volledig uitgeroeid door de druifluis en een schimmelziekte genaamd meeldauw.

Hoewel de druif in Bordeaux bijna volledig verdwenen was, werd hij in de jaren ’90 herontdekt in Chili. Het bleek dat de druif daar al die tijd had overleefd en werd verward met Merlot. Na de ontdekking van de ware identiteit van de druif, begonnen Chileense wijnmakers zich te concentreren op het produceren van Carmenere-wijnen van hoge kwaliteit.

Kenmerken van Carmenere wijn

Carmenere-wijnen hebben een diepe, robijnrode kleur en hebben vaak aroma’s van zwarte bessen, pruimen en kruiden. De smaak is meestal vol en rijk, met tonen van chocolade, tabak en vanille. De wijn heeft over het algemeen een zachte tanninestructuur en een lange afdronk.

De druiven groeien het beste in een warm klimaat en hebben veel zon nodig om volledig te rijpen. Carmenere-wijnen hebben meestal een alcoholpercentage van ongeveer 13-14%.

Smaakprofiel van Carmenere wijn

Carmenere-wijnen hebben een uniek smaakprofiel dat hen onderscheidt van andere rode wijnen. Hier zijn enkele van de belangrijkste smaakkenmerken van Carmenere-wijn:

  • Zwarte bessen: Carmenere-wijnen hebben vaak aroma’s van zwarte bessen, die een zoete en fruitige smaak toevoegen aan de wijn.
  • Kruiden: De wijn heeft vaak tonen van kruiden, zoals peper en kaneel, die een pittige smaak toevoegen.
  • Chocolade: Carmenere-wijnen hebben soms tonen van chocolade, die een rijke en romige smaak toevoegen.
  • Tabak: De wijn heeft soms tonen van tabak, die een rokerige en aardse smaak toevoegen.
  • Vanille: Carmenere-wijnen hebben soms tonen van vanille, die een zoete en romige smaak toevoegen.

Foodpairing met Carmenere wijn

Carmenere-wijnen zijn veelzijdig en kunnen goed worden gecombineerd met verschillende soorten voedsel. Hier zijn enkele van de beste voedselcombinaties voor Carmenere-wijn:

  • Rood vlees: Carmenere-wijnen passen goed bij rood vlees, zoals biefstuk en lamsvlees. De wijn heeft genoeg body en tannines om op te boksen tegen het vlees.
  • Pittige gerechten: De pittige smaak van Carmenere-wijnen maakt ze een goede keuze voor pittige gerechten, zoals Mexicaanse of Thaise gerechten.
  • Kaas: Carmenere-wijnen passen goed bij kaas, vooral harde kazen zoals Parmezaanse kaas en Cheddar.
  • Chocolade: De chocoladetonen in Carmenere-wijnen maken ze een goede keuze voor desserts met chocolade, zoals chocoladetaart of chocolademousse.

Conclusie

Carmenere-wijn is een unieke en smaakvolle rode wijn die zijn oorsprong vindt in Frankrijk, maar tegenwoordig voornamelijk wordt geproduceerd in Chili. De wijn heeft een diepe, robijnrode kleur en heeft vaak aroma’s van zwarte bessen, pruimen en kruiden. De smaak is meestal vol en rijk, met tonen van chocolade, tabak en vanille. Carmenere-wijnen zijn veelzijdig en kunnen goed worden gecombineerd met verschillende soorten voedsel, waaronder rood vlees, pittige gerechten, kaas en chocolade. Als je op zoek bent naar een nieuwe en interessante rode wijn om te proberen, is Carmenere-wijn zeker de moeite waard om te overwegen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn bij sushi: een perfecte combinatie.

Plaats een reactie