Lugana wijn: een heerlijke Italiaanse witte wijn

Lugana wijn is een witte wijn uit de regio Lombardije in het noorden van Italië. De wijn wordt gemaakt van de druivensoort Turbiana en staat bekend om zijn frisse en fruitige smaak. Lugana wijn is een relatief onbekende wijn, maar wordt steeds populairder onder wijnliefhebbers. In dit artikel lees je alles over Lugana wijn, van de geschiedenis tot de smaak en de beste manieren om de wijn te serveren.

Lugana wijn

Geschiedenis van Lugana wijn

Lugana wijn wordt al eeuwenlang geproduceerd in de regio rondom het Gardameer. De eerste vermelding van de wijn dateert uit de 16e eeuw, toen de wijn al bekend stond om zijn kwaliteit. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de wijn officieel erkend als DOC (Denominazione di Origine Controllata), wat betekent dat de wijn aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen om deze naam te mogen dragen. In 2011 kreeg de wijn zelfs de DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen.

Kenmerken van Lugana wijn

Lugana wijn wordt gemaakt van de Turbiana-druif, die alleen in de regio rondom het Gardameer groeit. De druif staat bekend om zijn dikke schil, die de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma geeft. Lugana wijn heeft een lichtgele kleur en een frisse, fruitige smaak met tonen van citrus en perzik. De wijn heeft een hoog zuurgehalte en een laag alcoholpercentage, waardoor hij zeer geschikt is als aperitief of bij lichte gerechten zoals vis en salades.

Productieproces van Lugana wijn

Het productieproces van Lugana wijn begint met de oogst van de Turbiana-druiven in september. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van ongeveer 16 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de wijn zijn frisse en fruitige smaak behoudt. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in de fles of in stalen tanks, afhankelijk van de producent.

Serveren van Lugana wijn

Lugana wijn is een veelzijdige wijn die op verschillende manieren geserveerd kan worden. De wijn is heerlijk als aperitief, maar kan ook goed gecombineerd worden met lichte gerechten zoals vis, schaal- en schelpdieren en salades. De wijn kan het beste geserveerd worden op een temperatuur van ongeveer 8-10 graden Celsius. Dit kan bereikt worden door de fles ongeveer een uur voor het serveren in de koelkast te zetten.

Populaire producenten van Lugana wijn

Er zijn verschillende producenten van Lugana wijn, elk met hun eigen stijl en smaak. Enkele populaire producenten zijn:

  • Ca’ dei Frati: een familiebedrijf dat al sinds 1782 wijn produceert. Hun Lugana wijn staat bekend om zijn frisse en fruitige smaak met tonen van citrus en perzik.
  • Monte del Frà: een producent die bekend staat om zijn moderne en innovatieve aanpak. Hun Lugana wijn heeft een volle en rijke smaak met tonen van rijp fruit en bloemen.
  • Pratello: een biologische producent die zich richt op duurzaamheid en respect voor de natuur. Hun Lugana wijn heeft een frisse en minerale smaak met tonen van citrus en groene appel.

Conclusie

Lugana wijn is een heerlijke Italiaanse witte wijn die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. De wijn wordt gemaakt van de Turbiana-druif en heeft een frisse en fruitige smaak met tonen van citrus en perzik. Lugana wijn is veelzijdig en kan op verschillende manieren geserveerd worden, als aperitief of bij lichte gerechten zoals vis en salades. Er zijn verschillende producenten van Lugana wijn, elk met hun eigen stijl en smaak. Probeer eens een fles Lugana wijn en ontdek zelf waarom deze wijn zo geliefd is!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Droge witte wijn Jumbo: een uitgebreide gids.

Plaats een reactie