Lichte rode wijn: een heerlijke keuze voor elk moment

Als je op zoek bent naar een wijn die niet te zwaar op de maag ligt, maar wel vol van smaak is, dan is lichte rode wijn een uitstekende keuze. Deze wijnsoort is perfect voor elk moment van de dag en past bij veel verschillende gerechten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over lichte rode wijn.

Lichte rode wijn

Wat is lichte rode wijn?

Lichte rode wijn is een wijnsoort die gemaakt wordt van druiven met dunne schillen. Deze druiven worden vaak op hoger gelegen gebieden verbouwd, waar de temperatuur iets lager is. Hierdoor krijgen de druiven minder zonlicht en worden ze niet te rijp. Dit zorgt ervoor dat de wijn minder tannines bevat en daardoor lichter van smaak is.

De meest bekende druivensoorten voor lichte rode wijn zijn Pinot Noir, Gamay en Zweigelt. Deze druiven hebben dunne schillen en bevatten weinig tannines. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het maken van lichte rode wijn.

Kenmerken van lichte rode wijn

Lichte rode wijn heeft een aantal kenmerken die hem onderscheiden van andere wijnsoorten. Zo heeft deze wijn een lager alcoholpercentage dan bijvoorbeeld een zware rode wijn. Ook bevat lichte rode wijn minder tannines, waardoor hij minder droog en bitter smaakt. De kleur van lichte rode wijn is vaak wat lichter dan die van andere rode wijnen.

De smaak van lichte rode wijn is fruitig en fris. Je proeft vaak aroma’s van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen. Ook kunnen er tonen van kruiden en specerijen in de wijn zitten. Lichte rode wijn is over het algemeen niet geschikt om lang te bewaren, omdat hij snel zijn smaak verliest.

Wanneer drink je lichte rode wijn?

Lichte rode wijn is een veelzijdige wijn die bij veel verschillende gerechten past. Zo kun je deze wijn bijvoorbeeld drinken bij een lichte maaltijd, zoals een salade of een visgerecht. Ook is lichte rode wijn een goede keuze bij gerechten met kip of varkensvlees.

Daarnaast is lichte rode wijn ook geschikt om te drinken als aperitief. Door zijn lichte en frisse smaak is deze wijn een goede keuze om de avond mee te beginnen. Ook bij een borrel met hapjes is lichte rode wijn een uitstekende keuze.

Welke lichte rode wijn moet je kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten lichte rode wijn verkrijgbaar. Hieronder vind je een aantal populaire druivensoorten en wijnstreken waar deze wijnen vandaan komen:

Pinot Noir

Pinot Noir is een druivensoort die voornamelijk verbouwd wordt in de Bourgogne in Frankrijk. Deze wijn heeft een lichte kleur en een fruitige smaak. Je proeft vaak aroma’s van aardbeien en kersen. Pinot Noir is een goede keuze bij gerechten met kip, varkensvlees of zalm.

Gamay

Gamay is een druivensoort die voornamelijk verbouwd wordt in de Beaujolais in Frankrijk. Deze wijn heeft een lichte kleur en een fruitige smaak. Je proeft vaak aroma’s van frambozen en kersen. Gamay is een goede keuze bij gerechten met kip, varkensvlees of vis.

Zweigelt

Zweigelt is een druivensoort die voornamelijk verbouwd wordt in Oostenrijk. Deze wijn heeft een lichte kleur en een fruitige smaak. Je proeft vaak aroma’s van kersen en zwarte bessen. Zweigelt is een goede keuze bij gerechten met kip, varkensvlees of rundvlees.

Conclusie

Lichte rode wijn is een heerlijke keuze voor elk moment van de dag. Deze wijnsoort is licht van smaak en past bij veel verschillende gerechten. Door zijn fruitige en frisse smaak is lichte rode wijn ook geschikt om te drinken als aperitief. Er zijn veel verschillende soorten lichte rode wijn verkrijgbaar, dus er is altijd wel een wijn die bij jouw smaak en gerecht past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Colaris Wijn: Een Unieke Wijnervaring.

Plaats een reactie