google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hoe lang is rode wijn houdbaar geopend?

Als wijnliefhebber is het belangrijk om te weten hoe lang een fles rode wijn houdbaar is nadat deze geopend is. Het is immers zonde om een goede fles wijn weg te moeten gooien omdat deze niet meer goed is. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag hoe lang rode wijn houdbaar is nadat deze geopend is.

Hoe lang is rode wijn houdbaar geopend

Waarom bederft rode wijn?

Rode wijn is een bederfelijk product en kan na verloop van tijd bederven. Dit komt doordat rode wijn alcohol bevat en alcohol is een natuurlijk conserveermiddel. Echter, als de fles eenmaal geopend is, komt er zuurstof bij de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn oxideert en uiteindelijk bederft. Het is daarom belangrijk om een geopende fles rode wijn zo snel mogelijk op te drinken.

Hoe lang is rode wijn houdbaar geopend?

De houdbaarheid van rode wijn nadat deze geopend is, hangt af van verschillende factoren. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren op een rijtje gezet:

  • Soort wijn: De houdbaarheid van rode wijn verschilt per soort. Over het algemeen geldt dat lichte rode wijnen minder lang houdbaar zijn dan zware rode wijnen. Dit komt doordat zware rode wijnen meer tannines bevatten, wat zorgt voor een betere houdbaarheid.
  • Bewaaromstandigheden: Hoe je de geopende fles rode wijn bewaart, heeft ook invloed op de houdbaarheid. Bewaar de fles op een koele, donkere plek en zorg ervoor dat de kurk goed op de fles zit. Hierdoor komt er minder zuurstof bij de wijn en blijft deze langer goed.
  • Leeftijd van de wijn: Hoe ouder de wijn, hoe minder lang deze houdbaar is nadat deze geopend is. Dit komt doordat oudere wijnen al meer geoxideerd zijn en daardoor sneller bederven.

Over het algemeen kun je stellen dat een geopende fles rode wijn gemiddeld 3 tot 5 dagen houdbaar is. Dit geldt voor een gemiddelde rode wijn die op kamertemperatuur bewaard wordt. Als je de fles rode wijn in de koelkast bewaart, kun je deze iets langer bewaren, namelijk 5 tot 7 dagen.

Hoe kun je zien of rode wijn bedorven is?

Als je twijfelt of een geopende fles rode wijn nog goed is, kun je dit op verschillende manieren controleren. Hieronder hebben we een aantal signalen op een rijtje gezet die erop kunnen wijzen dat de wijn bedorven is:

  • Geur: Als de wijn een zure of azijnachtige geur heeft, is deze waarschijnlijk bedorven.
  • Smaak: Proef de wijn voordat je deze drinkt. Als de wijn een muffe of zure smaak heeft, is deze bedorven.
  • Kleur: Als de kleur van de wijn veranderd is, kan dit een teken zijn dat de wijn bedorven is. Let vooral op verkleuringen naar bruin of oranje.

Als je twijfelt of de wijn nog goed is, kun je deze beter niet drinken. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de wijn weg te gooien.

Conclusie

De houdbaarheid van rode wijn nadat deze geopend is, hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen kun je stellen dat een geopende fles rode wijn gemiddeld 3 tot 5 dagen houdbaar is. Dit geldt voor een gemiddelde rode wijn die op kamertemperatuur bewaard wordt. Als je de fles rode wijn in de koelkast bewaart, kun je deze iets langer bewaren, namelijk 5 tot 7 dagen. Als je twijfelt of de wijn nog goed is, kun je deze beter niet drinken. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de wijn weg te gooien.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Apostelhoeve wijn: de parel van de Nederlandse wijnbouw.

Plaats een reactie