google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Goedkope wijn: is goedkoop duurkoop?

Goedkope wijn is een begrip dat voor veel mensen synoniem staat voor slechte kwaliteit. Maar is dat wel terecht? In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen goedkope wijn en geven we tips om toch een goede fles te vinden zonder de hoofdprijs te betalen.

Goedkope wijn

Wat is goedkope wijn?

Goedkope wijn is wijn die relatief goedkoop is in vergelijking met andere wijnen. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat de wijn afkomstig is uit een minder bekend wijngebied, dat er minder zorg is besteed aan de productie of dat er minder bekende druivenrassen zijn gebruikt. Ook kan het zijn dat de wijn in grote hoeveelheden wordt geproduceerd, waardoor de prijs per fles lager uitvalt.

Is goedkope wijn per definitie slecht?

Nee, goedkope wijn is niet per definitie slecht. Er zijn genoeg voorbeelden van wijnen die relatief goedkoop zijn, maar toch van goede kwaliteit. Het is wel zo dat de kans op slechte kwaliteit groter is bij goedkope wijn. Dit komt omdat er bij de productie van goedkope wijn vaak minder zorg wordt besteed aan de druiven en het productieproces. Ook kan het zijn dat er minder strenge kwaliteitseisen gelden voor goedkope wijn.

Hoe vind je goede goedkope wijn?

Als je op zoek bent naar goede goedkope wijn, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Hieronder geven we een aantal tips:

1. Kies voor minder bekende wijngebieden

Wijnen uit minder bekende wijngebieden zijn vaak goedkoper dan wijnen uit bekende wijngebieden. Dit betekent echter niet dat deze wijnen per definitie slechter zijn. Integendeel, er zijn genoeg minder bekende wijngebieden die prachtige wijnen produceren. Denk bijvoorbeeld aan wijnen uit Portugal, Griekenland of Hongarije.

2. Kies voor minder bekende druivenrassen

Net als bij wijngebieden geldt ook voor druivenrassen dat minder bekende varianten vaak goedkoper zijn dan bekende druivenrassen. Dit betekent echter niet dat deze druivenrassen per definitie slechter zijn. Integendeel, er zijn genoeg minder bekende druivenrassen die prachtige wijnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan druivenrassen als carignan, graciano of touriga nacional.

3. Kies voor wijnen van kleine producenten

Wijnen van kleine producenten zijn vaak duurder dan wijnen van grote producenten, maar er zijn ook uitzonderingen. Kleine producenten hebben vaak minder kosten dan grote producenten, waardoor ze hun wijnen goedkoper kunnen aanbieden. Bovendien besteden kleine producenten vaak meer zorg aan hun wijnen, waardoor de kwaliteit hoger is.

4. Kies voor wijnen uit goede jaren

De kwaliteit van wijn hangt niet alleen af van de druiven en het productieproces, maar ook van het weer. In goede jaren zijn de druiven van betere kwaliteit en levert dit vaak betere wijnen op. Het kan daarom lonen om te kiezen voor wijnen uit goede jaren, ook als deze relatief goedkoop zijn.

Conclusie

Goedkope wijn is niet per definitie slecht, maar de kans op slechte kwaliteit is wel groter. Door te kiezen voor minder bekende wijngebieden en druivenrassen, wijnen van kleine producenten en wijnen uit goede jaren, kun je echter toch goede goedkope wijn vinden. Het is daarbij wel belangrijk om goed op te letten en niet zomaar de goedkoopste fles te kiezen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Verdejo wijn: een Spaanse schat.

Plaats een reactie