Glaasje wijn: een heerlijk drankje voor elke gelegenheid

Een glaasje wijn is een drankje dat al eeuwenlang gedronken wordt. Het is een drankje dat bij veel gelegenheden past, van een romantisch diner tot een gezellige borrel met vrienden. Wijn is er in vele soorten en maten, van zoet tot droog en van rood tot wit. In dit artikel lees je alles over het drinken van een glaasje wijn.

Glaasje wijn

De geschiedenis van wijn

Wijn wordt al duizenden jaren gedronken. De oudste wijnresten zijn gevonden in Georgië en dateren uit 6000 voor Christus. In de oudheid werd wijn gezien als een goddelijke drank en werd het gebruikt bij religieuze ceremonies. Ook in de Griekse en Romeinse tijd was wijn een belangrijk drankje. In de middeleeuwen werd wijn vooral gedronken door de adel en de kerk. Pas in de 19e eeuw werd wijn een drankje voor het gewone volk.

Soorten wijn

Er zijn vele soorten wijn, van zoet tot droog en van rood tot wit. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten wijn:

 • Rode wijn: gemaakt van blauwe druiven en heeft een dieprode kleur. Rode wijn is vaak wat zwaarder en heeft een volle smaak.
 • Witte wijn: gemaakt van witte druiven en heeft een lichtgele kleur. Witte wijn is vaak wat lichter en heeft een frisse smaak.
 • Rosé: gemaakt van blauwe druiven, maar heeft een lichtroze kleur. Rosé is vaak wat zoeter en heeft een fruitige smaak.
 • Mousserende wijn: wijn met bubbels, zoals champagne en prosecco.
 • Zoete wijn: wijn met een hoog suikergehalte, zoals port en sherry.

Hoe drink je een glaasje wijn?

Het drinken van een glaasje wijn is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Gebruik het juiste glas: voor rode wijn gebruik je een groot glas met een bolle vorm, voor witte wijn gebruik je een kleiner glas met een rechte vorm.
 • Schenk de wijn op de juiste temperatuur: rode wijn drink je op kamertemperatuur, witte wijn en rosé drink je gekoeld.
 • Laat de wijn even ademen: vooral bij rode wijn is het goed om de wijn even te laten ademen voordat je hem drinkt. Dit kun je doen door de fles een half uur van tevoren open te maken.
 • Proef de wijn: neem een slokje en laat de wijn even in je mond rondgaan. Proef de smaak en de afdronk van de wijn.

Wijn en gezondheid

Wijn wordt vaak in verband gebracht met gezondheid. Zo zou een glaasje rode wijn per dag goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Dit komt door de stof resveratrol, die in rode wijn zit. Resveratrol heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook zou wijn goed zijn voor de spijsvertering en het immuunsysteem.

Wijn en eten

Wijn is een drankje dat goed samengaat met eten. Bij een goed glas wijn hoort dan ook vaak een lekker hapje. Hieronder vind je een aantal tips voor het combineren van wijn en eten:

 • Rode wijn past goed bij rood vlees, zoals biefstuk en lamsvlees.
 • Witte wijn past goed bij vis en gevogelte, zoals zalm en kip.
 • Zoete wijn past goed bij desserts, zoals chocolade en fruit.
 • Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat jij lekker vindt.

Conclusie

Een glaasje wijn is een heerlijk drankje dat bij veel gelegenheden past. Er zijn vele soorten wijn, van zoet tot droog en van rood tot wit. Het drinken van een glaasje wijn is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Wijn wordt vaak in verband gebracht met gezondheid en gaat goed samen met eten. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat jij lekker vindt. Geniet van een heerlijk glaasje wijn!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Doos wijn: de voordelen van wijn in een doos.

Plaats een reactie