Gavi wijn: een heerlijke Italiaanse witte wijn

Gavi wijn is een witte wijn uit de regio Piemonte in het noorden van Italië. De wijn wordt gemaakt van de cortese druif en staat bekend om zijn frisse en fruitige smaak. Gavi wijn is een populaire keuze voor wijnliefhebbers over de hele wereld vanwege zijn unieke karakter en veelzijdigheid.

Gavi wijn

Geschiedenis van Gavi wijn

Gavi wijn wordt al eeuwenlang geproduceerd in de regio Piemonte. De cortese druif, die wordt gebruikt om de wijn te maken, is al sinds de 17e eeuw bekend in de regio. De wijn kreeg echter pas echt bekendheid in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, toen de wijnbouw in de regio een grote boost kreeg.

In 1974 werd de Gavi DOC (Denominazione di Origine Controllata) gecreëerd, waardoor de wijn officieel erkend werd als een kwaliteitswijn uit de regio. In 1998 kreeg de wijn zelfs de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) status, de hoogste kwaliteitsclassificatie voor Italiaanse wijnen.

Kenmerken van Gavi wijn

Gavi wijn heeft een lichtgele kleur en een frisse, fruitige smaak. De wijn heeft vaak aroma’s van citrusvruchten, groene appel en perzik. Door de hoge zuurgraad van de wijn is hij zeer geschikt als aperitief of bij lichte gerechten zoals vis, schaal- en schelpdieren, salades en wit vlees.

Gavi wijn wordt meestal jong gedronken, binnen 2-3 jaar na de oogst. De wijn kan echter ook enkele jaren bewaard worden, waarbij hij zich ontwikkelt tot een complexere en vollere wijn met meer aroma’s van honing en noten.

Productie van Gavi wijn

Gavi wijn wordt geproduceerd in de regio Piemonte, in het zuidoosten van de provincie Alessandria. De wijn wordt gemaakt van de cortese druif, die groeit op de heuvels rondom de stad Gavi. De bodem in dit gebied bestaat uit kalksteen en klei, wat zorgt voor een goede drainage en een optimale groei van de druiven.

De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van ongeveer 16-18 graden Celsius. Na de fermentatie wordt de wijn enkele maanden gerijpt op de droesem (de dode gistcellen), wat zorgt voor extra complexiteit en aroma’s in de wijn.

Populaire producenten van Gavi wijn

Er zijn veel producenten van Gavi wijn in de regio Piemonte. Enkele populaire producenten zijn:

  • La Scolca: een familiebedrijf dat al sinds 1919 Gavi wijn produceert. Hun Gavi dei Gavi is een van de meest bekende en gewaardeerde Gavi wijnen.
  • Broglia: een producent die bekend staat om zijn elegante en verfijnde Gavi wijnen. Hun Gavi di Gavi La Meirana is een van de meest populaire wijnen van het huis.
  • Fontanafredda: een groot wijnhuis dat naast Gavi wijn ook andere wijnen produceert. Hun Gavi di Gavi is een frisse en fruitige wijn met een goede balans tussen zuurgraad en fruitigheid.

Conclusie

Gavi wijn is een heerlijke Italiaanse witte wijn met een frisse en fruitige smaak. De wijn wordt gemaakt van de cortese druif en wordt geproduceerd in de regio Piemonte. Gavi wijn is een populaire keuze voor wijnliefhebbers over de hele wereld vanwege zijn unieke karakter en veelzijdigheid. Of je nu op zoek bent naar een aperitief of een wijn bij lichte gerechten, Gavi wijn is altijd een goede keuze.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Bordeaux wijn: een klassieker onder de wijnen.

Plaats een reactie