Bordeaux wijn: een klassieker onder de wijnen

Bordeaux wijn is een van de meest bekende en gewaardeerde wijnen ter wereld. Het is een klassieker onder de wijnen en wordt geproduceerd in de Bordeaux regio in het zuidwesten van Frankrijk. De Bordeaux regio is verdeeld in verschillende subregio’s, elk met hun eigen kenmerken en kwaliteiten. Bordeaux wijn is gemaakt van een mix van verschillende druivensoorten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, productie en kenmerken van Bordeaux wijn.

Bordeaux wijn

Geschiedenis van Bordeaux wijn

De geschiedenis van Bordeaux wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijngaarden in de regio werden geïntroduceerd. In de Middeleeuwen werd Bordeaux wijn een belangrijk handelsproduct en werd het geëxporteerd naar andere delen van Europa. In de 17e en 18e eeuw werd Bordeaux wijn steeds populairder en werd het beschouwd als een symbool van rijkdom en prestige. Tegenwoordig is Bordeaux wijn nog steeds een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld en wordt het geproduceerd in meer dan 120.000 hectare wijngaarden in de regio.

Productie van Bordeaux wijn

Bordeaux wijn wordt geproduceerd in verschillende subregio’s in de Bordeaux regio, waaronder de linkeroever en de rechteroever van de rivier de Gironde. De linkeroever is bekend om zijn Cabernet Sauvignon-dominante wijnen, terwijl de rechteroever bekend staat om zijn Merlot-dominante wijnen. Bordeaux wijn wordt geproduceerd volgens strikte regels en voorschriften, die zijn vastgelegd door de Franse wetgeving. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten, die de wijn zijn kenmerkende smaak en aroma geven.

Kenmerken van Bordeaux wijn

Bordeaux wijn heeft een complexe smaak en aroma, die afhankelijk zijn van de subregio waarin de wijn is geproduceerd en de mix van druivensoorten die zijn gebruikt. Over het algemeen hebben Bordeaux wijnen een diepe, robijnrode kleur en een aroma van zwarte bessen, cassis, vanille en eikenhout. De smaak van Bordeaux wijn is vaak droog en tanninerijk, met tonen van zwarte bessen, pruimen, tabak en leer. Bordeaux wijn kan worden gedronken als aperitief of als begeleiding bij een maaltijd, en past goed bij rood vlees, wild en kaas.

Soorten Bordeaux wijn

Er zijn verschillende soorten Bordeaux wijn, elk met hun eigen kenmerken en kwaliteiten. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste soorten Bordeaux wijn:

  • Château Margaux: een van de meest bekende en gewaardeerde Bordeaux wijnen, geproduceerd op de linkeroever van de Gironde rivier.
  • Château Lafite Rothschild: een andere beroemde Bordeaux wijn, geproduceerd op de linkeroever van de Gironde rivier.
  • Château Cheval Blanc: een Merlot-dominante Bordeaux wijn, geproduceerd op de rechteroever van de Gironde rivier.
  • Château Petrus: een andere Merlot-dominante Bordeaux wijn, geproduceerd op de rechteroever van de Gironde rivier.
  • Saint-Émilion: een subregio van Bordeaux, bekend om zijn Merlot-dominante wijnen.
  • Pomerol: een andere subregio van Bordeaux, bekend om zijn Merlot-dominante wijnen.

Conclusie

Bordeaux wijn is een klassieker onder de wijnen en wordt geproduceerd in de Bordeaux regio in het zuidwesten van Frankrijk. Het is een complexe wijn met een diepe, robijnrode kleur en een aroma van zwarte bessen, cassis, vanille en eikenhout. Bordeaux wijn wordt geproduceerd volgens strikte regels en voorschriften en is verkrijgbaar in verschillende subregio’s en soorten. Of u nu een kenner bent of gewoon op zoek bent naar een goede fles wijn, Bordeaux wijn is altijd een goede keuze.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn vlek: hoe verwijder je deze vlekken?.

Plaats een reactie