Droog wijn: wat is het en waarom is het zo populair?

Droog wijn is een term die je vaak hoort als het gaat om het kiezen van een goede fles wijn. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is droog wijn zo populair? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we je meer informatie over droog wijn.

Droog wijn

Wat is droog wijn?

Droog wijn is een type wijn dat weinig tot geen restsuiker bevat. Dit betekent dat de wijn niet zoet smaakt, maar juist een droge smaak heeft. De droogheid van de wijn wordt bepaald door de hoeveelheid suiker die tijdens het fermentatieproces wordt omgezet in alcohol. Hoe meer suiker er wordt omgezet, hoe droger de wijn wordt.

Er zijn verschillende soorten droog wijn, zoals witte wijn, rode wijn en rosé wijn. Ook zijn er verschillende druivensoorten die gebruikt worden voor het maken van droog wijn, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Waarom is droog wijn zo populair?

Droog wijn is populair om verschillende redenen. Ten eerste is het een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Doordat de wijn niet zoet is, kan het goed gecombineerd worden met zowel hartige als zoete gerechten. Daarnaast is droog wijn ook populair omdat het minder calorieën bevat dan zoete wijn. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die op hun calorie-inname willen letten.

Een andere reden waarom droog wijn populair is, is omdat het een complexe smaak heeft. Doordat er weinig tot geen restsuiker in de wijn zit, komen andere smaken en aroma’s beter naar voren. Hierdoor heeft droog wijn vaak een rijkere en diepere smaak dan zoete wijn.

Welke soorten droog wijn zijn er?

Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende soorten droog wijn. Hieronder hebben we de meest populaire soorten voor je op een rijtje gezet:

Witte droog wijn

Witte droog wijn is een van de meest populaire soorten droog wijn. Het wordt gemaakt van witte druiven en heeft een lichte en frisse smaak. Witte droog wijn past goed bij visgerechten, salades en lichte pasta’s.

Rode droog wijn

Rode droog wijn wordt gemaakt van rode druiven en heeft een diepere en rijkere smaak dan witte droog wijn. Rode droog wijn past goed bij vleesgerechten, stoofschotels en harde kazen.

Rosé droog wijn

Rosé droog wijn wordt gemaakt van rode druiven, maar heeft een kortere fermentatietijd dan rode wijn. Hierdoor heeft het een lichtere kleur en een frissere smaak. Rosé droog wijn past goed bij lichte gerechten, zoals salades en visgerechten.

Hoe herken je droog wijn?

Als je op zoek bent naar een droog wijn, is het belangrijk om te weten hoe je deze kunt herkennen. Een droog wijn heeft vaak een lager alcoholpercentage en een hogere zuurgraad dan zoete wijn. Ook heeft het een droge en scherpe smaak, zonder dat er een zoete nasmaak achterblijft.

Op het etiket van de fles kun je vaak ook zien of het om een droog wijn gaat. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van termen als ‘sec’, ’trocken’ of ‘dry’.

Conclusie

Droog wijn is een veelzijdige en populaire wijnsoort die goed past bij verschillende gerechten. Het heeft een complexe smaak en bevat minder calorieën dan zoete wijn. Er zijn verschillende soorten droog wijn, zoals witte wijn, rode wijn en rosé wijn. Als je op zoek bent naar een droog wijn, let dan op het alcoholpercentage, de zuurgraad en de termen op het etiket.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Slurp wijn: de kunst van het proeven.

Plaats een reactie