Corvina wijn: een heerlijke Italiaanse rode wijn

Corvina wijn is een rode wijn die afkomstig is uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië. Het is een van de belangrijkste druivensoorten die wordt gebruikt in de productie van de beroemde Valpolicella wijnen en de nog bekendere Amarone wijnen. Corvina is een inheemse druivensoort die al eeuwenlang wordt verbouwd in de regio en die bekend staat om zijn rijke smaak en aroma’s.

Corvina wijn

De geschiedenis van Corvina wijn

De geschiedenis van Corvina wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de druivensoort al werd verbouwd in de regio Veneto. De naam Corvina komt van het Italiaanse woord ‘corvo’, wat kraai betekent. Dit komt omdat de druiven een donkere kleur hebben en lijken op de veren van een kraai.

In de middeleeuwen werd Corvina wijn voornamelijk gebruikt als tafelwijn, maar in de 19e eeuw begonnen wijnmakers in de regio Valpolicella de druivensoort te gebruiken voor de productie van hoogwaardige wijnen. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de Amarone wijn geïntroduceerd, een wijn die wordt gemaakt van gedroogde Corvina druiven en die wereldwijd bekendheid heeft gekregen.

De kenmerken van Corvina wijn

Corvina wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een rijke, complexe smaak. De wijn heeft aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, en heeft vaak ook tonen van kruiden en specerijen. Corvina wijn heeft een hoog tanninegehalte en een gemiddelde zuurgraad, waardoor de wijn goed kan ouderen.

Corvina wijn wordt vaak geblend met andere druivensoorten, zoals Rondinella en Molinara, om de smaak en complexiteit van de wijn te verbeteren. De meeste Corvina wijnen hebben een alcoholpercentage van rond de 13%, maar sommige Amarone wijnen kunnen een alcoholpercentage hebben van wel 16%.

De productie van Corvina wijn

Corvina wijn wordt geproduceerd in de regio Veneto, in het noordoosten van Italië. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of houten vaten. De wijn wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten, waarbij de Amarone wijnen soms wel 3 jaar rijpen.

Een bijzonder aspect van de productie van Amarone wijn is het proces van appassimento. Hierbij worden de Corvina druiven na de oogst gedroogd op matten of in speciale droogkamers, waardoor het vochtgehalte van de druiven afneemt en de suikers en aroma’s worden geconcentreerd. Dit proces kan wel 3 maanden duren en zorgt voor de kenmerkende smaak en aroma’s van Amarone wijn.

De beste combinaties met Corvina wijn

Corvina wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De wijn gaat goed samen met rood vlees, wild en stoofschotels, maar kan ook worden gedronken bij kaasplankjes en chocoladedesserts.

De Amarone wijn is een uitstekende keuze bij gerechten met sterke smaken, zoals gegrild vlees en wildgerechten. De wijn kan ook worden gedronken als aperitief of bij een kaasplankje.

De bekendste Corvina wijnen

Er zijn verschillende soorten Corvina wijnen verkrijgbaar, maar de bekendste zijn de Valpolicella wijnen en de Amarone wijnen. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste Corvina wijnen:

  • Valpolicella Classico: een lichte, fruitige wijn met aroma’s van kersen en pruimen.
  • Valpolicella Ripasso: een volle, krachtige wijn met tonen van rijp fruit en kruiden.
  • Amarone della Valpolicella: een rijke, complexe wijn met aroma’s van gedroogd fruit, chocolade en kruiden.
  • Recioto della Valpolicella: een zoete dessertwijn met aroma’s van gedroogd fruit en honing.

Conclusie

Corvina wijn is een heerlijke Italiaanse rode wijn die bekend staat om zijn rijke smaak en aroma’s. De wijn wordt geproduceerd in de regio Veneto en wordt vaak geblend met andere druivensoorten om de smaak en complexiteit te verbeteren. De bekendste Corvina wijnen zijn de Valpolicella wijnen en de Amarone wijnen, waarbij de Amarone wijn wordt gemaakt van gedroogde Corvina druiven. Corvina wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten en die zeker de moeite waard is om te proberen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn online: de voordelen van het kopen van wijn via het internet.

Plaats een reactie