Bulgarije wijn: ontdek de smaak van de Balkan

Bulgarije is een land dat bekend staat om zijn prachtige natuur, rijke geschiedenis en heerlijke wijnen. De wijnbouw in Bulgarije gaat terug tot de tijd van de Thraciërs, die al meer dan 3000 jaar geleden wijn produceerden. Vandaag de dag is Bulgarije een belangrijke speler op de internationale wijnmarkt en worden de wijnen uit dit land steeds populairder. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de Bulgaarse wijn.

Bulgarije wijn

De geschiedenis van de Bulgaarse wijn

Zoals eerder vermeld gaat de geschiedenis van de Bulgaarse wijnbouw terug tot de tijd van de Thraciërs. Deze oude beschaving was een van de eerste in Europa die wijn produceerde en exporteerde. De Thraciërs waren zo bedreven in het maken van wijn dat ze zelfs de oude Grieken en Romeinen voorzagen van hun favoriete drankje.

Na de val van het Romeinse Rijk raakte de wijnbouw in Bulgarije in verval. Pas in de 19e eeuw werd de wijnbouw weer nieuw leven ingeblazen. Franse wijnmakers werden uitgenodigd om hun kennis en expertise te delen met de lokale bevolking. Dit leidde tot een enorme verbetering van de kwaliteit van de Bulgaarse wijnen.

De Bulgaarse wijnregio’s

Bulgarije heeft vijf belangrijke wijnregio’s, elk met zijn eigen unieke kenmerken en smaken:

 • De Donauvlakte: deze regio ligt in het noorden van Bulgarije en heeft een mild klimaat. Hier worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd.
 • De Zwarte Zee-regio: deze regio ligt in het oosten van Bulgarije en heeft een gematigd klimaat. Hier worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd, maar ook enkele rode wijnen.
 • De Thracische laagvlakte: deze regio ligt in het zuiden van Bulgarije en heeft een warm klimaat. Hier worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd.
 • De Rose Valley: deze regio ligt in het centrum van Bulgarije en heeft een mild klimaat. Hier worden voornamelijk roséwijnen geproduceerd.
 • De Struma-vallei: deze regio ligt in het zuidwesten van Bulgarije en heeft een warm klimaat. Hier worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd.

De druivenrassen van de Bulgaarse wijn

Bulgarije heeft een grote verscheidenheid aan druivenrassen, zowel inheemse als internationale. Enkele van de meest voorkomende druivenrassen zijn:

 • Mavrud: een inheems druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in de Thracische laagvlakte. Mavrud-wijnen hebben een diepe kleur en een complexe smaak met tonen van zwarte bessen en kruiden.
 • Melnik: een inheems druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in de Struma-vallei. Melnik-wijnen hebben een diepe kleur en een volle smaak met tonen van rijp fruit en kruiden.
 • Cabernet Sauvignon: een internationaal druivenras dat goed gedijt in de Bulgaarse klimaat. Cabernet Sauvignon-wijnen hebben een diepe kleur en een complexe smaak met tonen van zwarte bessen, cassis en vanille.
 • Chardonnay: een internationaal druivenras dat goed gedijt in de Donauvlakte en de Zwarte Zee-regio. Chardonnay-wijnen hebben een lichte kleur en een frisse smaak met tonen van citrus en tropisch fruit.

De Bulgaarse wijnindustrie

De Bulgaarse wijnindustrie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er zijn momenteel meer dan 200 wijnhuizen in Bulgarije, waarvan de meeste kleine familiebedrijven zijn. De meeste wijnhuizen zijn gevestigd in de Thracische laagvlakte en de Zwarte Zee-regio.

De Bulgaarse wijnindustrie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in moderne technologieën en duurzame wijnbouwpraktijken. Veel wijnhuizen zijn overgestapt op biologische en biodynamische wijnbouw, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en kunstmest.

De smaak van de Bulgaarse wijn

De smaak van de Bulgaarse wijn is uniek en wordt beïnvloed door het klimaat, de bodem en de druivenrassen. Over het algemeen hebben Bulgaarse wijnen een volle smaak met tonen van rijp fruit, kruiden en specerijen. De rode wijnen zijn over het algemeen krachtig en vol van smaak, terwijl de witte wijnen fris en fruitig zijn.

De beste Bulgaarse wijnen

Enkele van de beste Bulgaarse wijnen zijn:

 • Chateau Burgozone Chardonnay: een frisse en fruitige witte wijn uit de Donauvlakte.
 • Chateau Kolarovo Mavrud: een krachtige rode wijn uit de Thracische laagvlakte.
 • Enira Reserva Syrah: een volle en kruidige rode wijn uit de Struma-vallei.
 • Domaine Boyar Cabernet Sauvignon: een complexe rode wijn uit de Zwarte Zee-regio.

Conclusie

Bulgarije is een land met een rijke wijntraditie en een groeiende wijnindustrie. De Bulgaarse wijnen zijn uniek en hebben een volle smaak met tonen van rijp fruit, kruiden en specerijen. Of je nu een liefhebber bent van rode, witte of roséwijnen, er is altijd een Bulgaarse wijn die bij je past. Probeer eens een fles en ontdek de smaak van de Balkan!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over De Wijn Koog aan de Zaan: Een Unieke Wijnervaring in Nederland.

Plaats een reactie