google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Banyuls wijn: een zoete verleiding uit de Franse Roussillon

Banyuls wijn is een zoete verleiding uit de Franse Roussillon. Deze wijn wordt gemaakt van de grenache noir druif en heeft een alcoholpercentage van 15 tot 16%. Banyuls wijn is een dessertwijn die perfect past bij chocolade, noten en blauwe kaas. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere wijn.

Banyuls wijn

Geschiedenis van Banyuls wijn

Banyuls wijn wordt al sinds de oudheid gemaakt in de Roussillon, een streek in het zuiden van Frankrijk. De wijn werd vooral gedronken door de lokale bevolking en was niet bekend buiten de streek. Pas in de 19e eeuw werd Banyuls wijn ontdekt door de rest van Frankrijk en later ook door de rest van de wereld.

In 1936 kreeg Banyuls wijn de AOC-status (Appellation d’Origine Contrôlée), wat betekent dat de wijn alleen in de Roussillon gemaakt mag worden en aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet de wijn minimaal 75% grenache noir druiven bevatten en minimaal 15% alcohol hebben. Ook moet de wijn minimaal 30 maanden rijpen voordat hij verkocht mag worden.

Hoe wordt Banyuls wijn gemaakt?

Banyuls wijn wordt gemaakt van de grenache noir druif, die groeit op de steile hellingen van de Roussillon. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt in grote vaten gedaan, waar het gaat gisten. Tijdens het gistingsproces wordt er alcohol toegevoegd, waardoor de gisting stopt en er restsuikers in de wijn achterblijven. Dit zorgt voor de zoete smaak van Banyuls wijn.

Na de gisting wordt de wijn overgebracht naar kleinere vaten, waar hij verder rijpt. Tijdens het rijpingsproces krijgt de wijn zijn karakteristieke smaak en kleur. Banyuls wijn heeft een dieprode kleur en een intense smaak van gedroogd fruit, chocolade en karamel.

Soorten Banyuls wijn

Er zijn verschillende soorten Banyuls wijn, afhankelijk van de rijpingstijd en het type vat waarin de wijn gerijpt is. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Banyuls Traditionnel: deze wijn rijpt minimaal 30 maanden in grote vaten en heeft een intense smaak van gedroogd fruit en chocolade.
  • Banyuls Rimage: deze wijn rijpt minimaal 12 maanden in kleine vaten en heeft een fruitige smaak van rood fruit en pruimen.
  • Banyuls Hors d’Age: deze wijn rijpt minimaal 5 jaar in kleine vaten en heeft een complexe smaak van gedroogd fruit, noten en karamel.

Waar drink je Banyuls wijn bij?

Banyuls wijn is een dessertwijn die perfect past bij chocolade, noten en blauwe kaas. De zoete smaak van de wijn gaat goed samen met de bittere smaak van chocolade en de zoute smaak van kaas. Ook bij een kaasplankje met noten en gedroogd fruit is Banyuls wijn een goede keuze.

Waar koop je Banyuls wijn?

Banyuls wijn is te koop bij gespecialiseerde wijnwinkels en online wijnwinkels. Ook in Frankrijk kun je Banyuls wijn kopen bij de lokale wijnboeren. Let bij het kopen van Banyuls wijn op de rijpingstijd en het type vat waarin de wijn gerijpt is, om de juiste smaak te krijgen.

Conclusie

Banyuls wijn is een bijzondere dessertwijn uit de Franse Roussillon. De wijn wordt gemaakt van de grenache noir druif en heeft een zoete smaak van gedroogd fruit, chocolade en karamel. Banyuls wijn past perfect bij chocolade, noten en blauwe kaas en is te koop bij gespecialiseerde wijnwinkels en online wijnwinkels. Probeer eens een glas Banyuls wijn en laat je verleiden door de zoete smaak en intense aroma’s.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Welke wijn bij zalm?.

Plaats een reactie