Australische wijn: een opkomende speler op de internationale markt

Australië is een land dat bekend staat om zijn prachtige natuur, vriendelijke bevolking en unieke dieren. Maar wist je dat Australië ook een belangrijke speler is op de internationale wijnmarkt? Australische wijn wordt steeds populairder en wordt geprezen om zijn kwaliteit en smaak. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de Australische wijnindustrie, de verschillende wijnregio’s en de meest populaire druivensoorten.

Australische wijn

Geschiedenis van de Australische wijnindustrie

De geschiedenis van de Australische wijnindustrie gaat terug tot de late 18e eeuw, toen de eerste Europese kolonisten arriveerden in Australië. De eerste wijngaard werd in 1788 aangelegd door de Britse gouverneur Arthur Phillip in Sydney Cove. In de jaren daarna werden er meer wijngaarden aangelegd in de omgeving van Sydney en in andere delen van Australië.

In de 19e eeuw begon de Australische wijnindustrie echt te groeien, dankzij de komst van Europese immigranten die hun kennis en ervaring op het gebied van wijnbouw meebrachten. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw begon de Australische wijnindustrie zich te richten op de exportmarkt, met name naar het Verenigd Koninkrijk. In de jaren 80 en 90 groeide de export naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Japan.

Vandaag de dag is de Australische wijnindustrie een belangrijke speler op de internationale markt, met een exportwaarde van meer dan 2 miljard dollar per jaar. Australië is de op vijf na grootste wijnproducent ter wereld en heeft meer dan 60 wijnregio’s verspreid over het hele land.

Wijnregio’s in Australië

Australië heeft meer dan 60 wijnregio’s, elk met zijn eigen unieke klimaat, bodem en topografie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijnregio’s in Australië:

Barossa Valley

De Barossa Valley is een van de bekendste wijnregio’s van Australië en staat bekend om zijn Shiraz-wijnen. Het gebied ligt in Zuid-Australië, ten noordoosten van Adelaide, en heeft een warm klimaat met weinig regenval. Naast Shiraz worden er ook andere druivensoorten verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon, Grenache en Riesling.

Yarra Valley

De Yarra Valley is een wijnregio in de staat Victoria, ten noordoosten van Melbourne. Het gebied staat bekend om zijn Pinot Noir- en Chardonnay-wijnen en heeft een koeler klimaat dan veel andere wijnregio’s in Australië. Naast Pinot Noir en Chardonnay worden er ook andere druivensoorten verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz.

McLaren Vale

McLaren Vale is een wijnregio in Zuid-Australië, ten zuiden van Adelaide. Het gebied staat bekend om zijn Shiraz-wijnen, maar er worden ook andere druivensoorten verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon, Grenache en Chardonnay. Het klimaat in McLaren Vale is warm en mediterraan, met milde winters en hete zomers.

Margaret River

De Margaret River is een wijnregio in West-Australië, ten zuiden van Perth. Het gebied staat bekend om zijn Cabernet Sauvignon- en Chardonnay-wijnen en heeft een gematigd zeeklimaat. Naast Cabernet Sauvignon en Chardonnay worden er ook andere druivensoorten verbouwd, zoals Shiraz, Merlot en Sauvignon Blanc.

Populaire druivensoorten in Australië

Australië heeft een breed scala aan druivensoorten, maar sommige zijn populairder dan andere. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire druivensoorten in Australië:

Shiraz

Shiraz is de meest populaire druivensoort in Australië en wordt verbouwd in bijna alle wijnregio’s. De druif gedijt goed in het warme klimaat van Australië en levert volle, krachtige wijnen op met aroma’s van zwarte bessen, bramen en peper.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een andere populaire druivensoort in Australië en wordt voornamelijk verbouwd in de wijnregio’s van Zuid-Australië en West-Australië. De druif levert wijnen op met aroma’s van zwarte bessen, cassis en eikenhout.

Chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire witte druivensoorten in Australië en wordt verbouwd in bijna alle wijnregio’s. De druif levert wijnen op met aroma’s van citrus, perzik en vanille.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een andere populaire witte druivensoort in Australië en wordt voornamelijk verbouwd in de wijnregio’s van Zuid-Australië en West-Australië. De druif levert wijnen op met aroma’s van groene appel, limoen en gras.

Conclusie

Australische wijn is een opkomende speler op de internationale markt en wordt geprezen om zijn kwaliteit en smaak. Australië heeft meer dan 60 wijnregio’s verspreid over het hele land, elk met zijn eigen unieke klimaat, bodem en topografie. De meest populaire druivensoorten in Australië zijn Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Of je nu een liefhebber bent van rode of witte wijn, er is altijd wel een Australische wijn die bij je past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over MIP Wijn: De Perfecte Wijn voor de Zomer.

Plaats een reactie