Zweigelt wijn: een Oostenrijkse specialiteit

Zweigelt wijn is een rode wijn die zijn oorsprong vindt in Oostenrijk. Het is een van de meest populaire druivensoorten in het land en wordt vaak gebruikt om rode wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Zweigelt wijn is een relatief jonge druivensoort die pas in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontwikkeld. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken en smaak van Zweigelt wijn.

Zweigelt wijn

Geschiedenis van Zweigelt wijn

Zweigelt wijn is vernoemd naar zijn ontdekker, Dr. Fritz Zweigelt. Hij was een Oostenrijkse wijnmaker en wetenschapper die in de jaren 20 van de vorige eeuw op zoek was naar een nieuwe druivensoort die beter bestand was tegen ziektes en plagen dan de traditionele Oostenrijkse druivensoorten. Zweigelt kruiste twee druivensoorten, St. Laurent en Blaufränkisch, en creëerde zo een nieuwe druivensoort die hij Zweigelt noemde.

De Zweigelt druif bleek al snel een groot succes te zijn. Het was niet alleen bestand tegen ziektes en plagen, maar produceerde ook wijnen van hoge kwaliteit. Zweigelt wijn werd al snel populair in Oostenrijk en verspreidde zich daarna naar andere delen van Europa.

Kenmerken van Zweigelt wijn

Zweigelt wijn heeft een aantal kenmerken die het onderscheiden van andere rode wijnen. Ten eerste heeft Zweigelt wijn een diepe, robijnrode kleur. De wijn heeft een medium body en een gemiddeld alcoholpercentage van ongeveer 12,5%. Zweigelt wijn heeft een fruitige smaak met tonen van kersen, bessen en pruimen. De wijn heeft ook een lichte kruidigheid en een subtiele tanninestructuur.

Zweigelt wijn wordt vaak vergeleken met Pinot Noir vanwege de fruitige smaak en lichte body. Het verschil tussen de twee wijnen zit hem vooral in de tanninestructuur. Zweigelt wijn heeft over het algemeen meer tannines dan Pinot Noir, waardoor het beter bestand is tegen veroudering.

Productie van Zweigelt wijn

Zweigelt wijn wordt voornamelijk geproduceerd in Oostenrijk, maar wordt ook verbouwd in andere delen van Europa, zoals Duitsland en Hongarije. De druiven worden meestal met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt daarna gerijpt in eikenhouten vaten om de smaak en structuur te verbeteren.

Zweigelt wijn kan zowel als enkele druivensoort worden geproduceerd als in blends met andere druivensoorten. Zweigelt wijn wordt vaak gemengd met Blaufränkisch en St. Laurent om wijnen van hogere kwaliteit te produceren.

Foodpairing met Zweigelt wijn

Zweigelt wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende soorten gerechten. De fruitige smaak van Zweigelt wijn past goed bij gerechten met rood vlees, zoals biefstuk en lamsvlees. De wijn kan ook goed worden gecombineerd met gerechten met wild, zoals hert en wild zwijn.

Zweigelt wijn kan ook goed worden gecombineerd met gerechten uit de Aziatische keuken, zoals gerechten met sojasaus en gember. De wijn past ook goed bij gerechten met tomatensaus, zoals pizza en pasta.

Conclusie

Zweigelt wijn is een heerlijke rode wijn die zijn oorsprong vindt in Oostenrijk. Het is een jonge druivensoort die in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Dr. Fritz Zweigelt. Zweigelt wijn heeft een fruitige smaak met tonen van kersen, bessen en pruimen en heeft een lichte kruidigheid en subtiele tanninestructuur. Zweigelt wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende soorten gerechten, zoals rood vlees, wild en gerechten uit de Aziatische keuken. Zweigelt wijn is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe en interessante rode wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Slurp wijn: de kunst van het proeven.

Plaats een reactie