Zware rode wijn: alles wat je moet weten

Als wijnliefhebber ben je vast bekend met de term ‘zware rode wijn’. Maar wat betekent dit eigenlijk precies? En waarom zou je voor een zware rode wijn kiezen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze krachtige en intense wijnen.

Zware rode wijn

Wat is zware rode wijn?

Zware rode wijn is een term die gebruikt wordt om wijnen te beschrijven die een hoog alcoholpercentage hebben en een volle, krachtige smaak hebben. Deze wijnen worden vaak gemaakt van druiven die veel suikers bevatten, waardoor er tijdens het fermentatieproces meer alcohol ontstaat. Ook worden zware rode wijnen vaak op houten vaten gerijpt, waardoor ze een complexe smaak krijgen met tonen van bijvoorbeeld vanille, tabak en leer.

Enkele bekende druivensoorten die gebruikt worden voor zware rode wijn zijn:

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Syrah
 • Zinfandel
 • Malbec

Waarom zou je voor zware rode wijn kiezen?

Zware rode wijn is niet voor iedereen weggelegd. De intense smaak en het hoge alcoholpercentage kunnen voor sommige mensen te veel zijn. Toch zijn er genoeg redenen om voor een zware rode wijn te kiezen:

 • Bij krachtige gerechten: Zware rode wijn past goed bij gerechten met veel smaak, zoals gegrild vlees, stoofschotels en pittige kazen. De krachtige smaak van de wijn kan opboksen tegen de smaken van het gerecht.
 • Voor speciale gelegenheden: Een zware rode wijn is vaak een bijzondere wijn die je niet elke dag drinkt. Het kan daarom een goede keuze zijn voor speciale gelegenheden, zoals een feestje of een romantisch diner.
 • Als cadeau: Een fles zware rode wijn kan een mooi cadeau zijn voor een wijnliefhebber. Het is een bijzondere wijn die niet iedereen in huis heeft.

Hoe serveer je zware rode wijn?

Als je een zware rode wijn gaat serveren, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Temperatuur: Zware rode wijn moet niet te warm geserveerd worden. Een temperatuur van 16-18 graden Celsius is ideaal. Als de wijn te warm is, kan de alcoholische smaak overheersen.
 • Decanteren: Zware rode wijn kan baat hebben bij decanteren. Door de wijn in een karaf te schenken, komt er meer zuurstof bij de wijn en kunnen de smaken beter tot hun recht komen.
 • Glazen: Gebruik bij voorkeur grote glazen met een bolle vorm. Hierdoor kan de wijn goed ademen en komen de aroma’s beter tot hun recht.

Enkele voorbeelden van zware rode wijnen

Ben je benieuwd naar enkele voorbeelden van zware rode wijnen? Hieronder vind je een aantal suggesties:

 • Château Margaux: Deze Franse wijn uit de Bordeaux-streek is gemaakt van de Cabernet Sauvignon-druif en heeft een alcoholpercentage van rond de 13%. De wijn heeft een complexe smaak met tonen van zwarte bessen, cederhout en tabak.
 • Penfolds Grange: Deze Australische wijn is gemaakt van de Shiraz-druif en heeft een alcoholpercentage van rond de 14%. De wijn heeft een krachtige smaak met tonen van zwarte bessen, chocolade en vanille.
 • Opus One: Deze Amerikaanse wijn uit de Napa Valley is gemaakt van een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot en heeft een alcoholpercentage van rond de 14%. De wijn heeft een volle, krachtige smaak met tonen van zwarte kersen, cacao en kruiden.

Conclusie

Zware rode wijn is een krachtige en intense wijn die niet voor iedereen geschikt is. Toch kan het een goede keuze zijn bij krachtige gerechten, speciale gelegenheden of als cadeau. Als je een zware rode wijn gaat serveren, let dan op de temperatuur, decanteer de wijn indien nodig en gebruik grote glazen met een bolle vorm. Enkele voorbeelden van zware rode wijnen zijn Château Margaux, Penfolds Grange en Opus One.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn aanbieding: waar moet je op letten?.

Plaats een reactie