google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zoete witte wijn chardonnay: een heerlijke verwennerij voor de zoetekauwen onder ons

Als je van zoete wijnen houdt, dan is de zoete witte wijn chardonnay zeker een aanrader. Deze wijn wordt gemaakt van de chardonnay druif en heeft een heerlijk zoete smaak. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze wijn, van de geschiedenis tot de productie en de beste manieren om ervan te genieten.

Zoete witte wijn chardonnay

De geschiedenis van zoete witte wijn chardonnay

De chardonnay druif is afkomstig uit de Bourgogne in Frankrijk en wordt al eeuwenlang gebruikt om wijn van te maken. De zoete variant van deze wijn is echter pas later ontstaan. In de 19e eeuw begonnen wijnmakers in de Bordeaux streek met het maken van zoete witte wijnen van de chardonnay druif. Deze wijnen werden vooral gedronken als dessertwijn en waren erg populair bij de Franse aristocratie.

In de jaren 80 van de vorige eeuw begon de populariteit van zoete witte wijnen af te nemen. Mensen gingen steeds meer op zoek naar droge wijnen en de zoete varianten werden steeds minder gedronken. Toch is de zoete witte wijn chardonnay nog steeds populair bij een bepaalde groep wijnliefhebbers en wordt deze wijn nog steeds geproduceerd in verschillende delen van de wereld.

De productie van zoete witte wijn chardonnay

De productie van zoete witte wijn chardonnay verschilt niet veel van de productie van droge witte wijn. Het grootste verschil zit hem in het moment van oogsten van de druiven. Voor zoete witte wijn chardonnay worden de druiven later geoogst dan voor droge witte wijn. Hierdoor hebben de druiven meer tijd om suikers te ontwikkelen en krijgt de wijn een zoetere smaak.

Na het oogsten worden de druiven geperst en wordt het sap gefermenteerd. Bij de productie van zoete witte wijn chardonnay wordt de fermentatie echter eerder gestopt dan bij droge witte wijn. Dit gebeurt door het toevoegen van alcohol, waardoor de gistcellen afsterven en de suikers niet volledig worden omgezet in alcohol. Hierdoor blijft er meer suiker achter in de wijn en krijgt deze een zoetere smaak.

De smaak van zoete witte wijn chardonnay

Zoete witte wijn chardonnay heeft een heerlijk zoete smaak, die doet denken aan rijp fruit en honing. De wijn heeft vaak ook een licht zuurtje, waardoor de zoete smaak niet te overheersend wordt. De kleur van de wijn varieert van lichtgeel tot goudgeel en de wijn heeft een volle body.

De beste manieren om zoete witte wijn chardonnay te drinken

Zoete witte wijn chardonnay is een heerlijke verwennerij voor de zoetekauwen onder ons. Deze wijn past perfect bij desserts, zoals fruitige taarten, crème brûlée en chocolade. Ook is deze wijn heerlijk om te drinken bij een kaasplankje met blauwe kaas of bij een pittig gerecht, zoals curry of Thaise noedels.

Als je zoete witte wijn chardonnay wilt drinken als aperitief, dan kun je deze het beste serveren bij een temperatuur van 8 tot 10 graden Celsius. Bij desserts kun je de wijn iets koeler serveren, bijvoorbeeld op 6 tot 8 graden Celsius. Het is belangrijk om de wijn niet te koud te serveren, omdat dit de smaak kan beïnvloeden.

Conclusie

Zoete witte wijn chardonnay is een heerlijke wijn voor de zoetekauwen onder ons. Deze wijn heeft een heerlijk zoete smaak en past perfect bij desserts en pittige gerechten. De productie van deze wijn verschilt niet veel van de productie van droge witte wijn, maar het moment van oogsten en het stoppen van de fermentatie zorgen voor de zoete smaak. Als je deze wijn wilt drinken, dan kun je deze het beste serveren bij een temperatuur van 8 tot 10 graden Celsius. Geniet ervan!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Bag in Box Wijn: De Voordelen en Nadelen van deze Verpakking.

Plaats een reactie