Zoete rosé wijn: een heerlijke verfrissing voor de zomer

Als de zon schijnt en de temperaturen stijgen, is er niets verfrissender dan een glas koude zoete rosé wijn. Deze wijn is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel veelzijdig. Of je nu op zoek bent naar een lichte en fruitige wijn voor bij de lunch, of een volle en krachtige wijn voor bij het diner, er is altijd wel een zoete rosé wijn die bij jouw smaak past.

Zoete rose wijn

Wat is zoete rosé wijn?

Zoete rosé wijn is een wijn die gemaakt wordt van blauwe druiven. Het verschil met rode wijn is dat de schillen van de druiven maar kort in contact blijven met het sap, waardoor de wijn een lichtroze kleur krijgt. Het verschil met droge rosé wijn is dat er bij zoete rosé wijn suiker wordt toegevoegd tijdens het productieproces, waardoor de wijn een zoete smaak krijgt.

Er zijn verschillende soorten zoete rosé wijn, afhankelijk van de druivensoort, het productieproces en de regio waar de wijn vandaan komt. Enkele bekende soorten zijn:

 • White Zinfandel: een zoete rosé wijn uit Californië, gemaakt van de Zinfandel-druif.
 • Blush: een lichte en fruitige zoete rosé wijn uit Australië.
 • Moscato: een zoete rosé wijn uit Italië, gemaakt van de Muscat-druif.
 • Banyuls: een volle en krachtige zoete rosé wijn uit Frankrijk, gemaakt van de Grenache-druif.

Hoe drink je zoete rosé wijn?

Zoete rosé wijn is een veelzijdige wijn die op verschillende manieren gedronken kan worden. Hieronder vind je enkele tips:

 • Als aperitief: een glas koude zoete rosé wijn is een heerlijke verfrissing voor een warme zomeravond. Serveer de wijn op een temperatuur van 8-10 graden Celsius.
 • Bij de lunch: een lichte en fruitige zoete rosé wijn past goed bij salades, sandwiches en lichte gerechten. Kies bijvoorbeeld voor een White Zinfandel of een Blush.
 • Bij het diner: een volle en krachtige zoete rosé wijn past goed bij gerechten met rood vlees, wild en kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Banyuls.
 • Bij desserts: zoete rosé wijn is een perfecte match met desserts zoals fruit, ijs en gebak. Kies bijvoorbeeld voor een Moscato.

Waar koop je zoete rosé wijn?

Zoete rosé wijn is verkrijgbaar bij de meeste wijnwinkels en supermarkten. Ook online zijn er tal van webshops die zoete rosé wijn aanbieden. Enkele bekende wijnwinkels waar je terecht kunt voor zoete rosé wijn zijn:

 • Gall & Gall
 • Wijnvoordeel
 • Wijnbeurs
 • Wijnkoperij Platenburg

Let bij het kopen van zoete rosé wijn op de druivensoort, het productieproces en de regio waar de wijn vandaan komt. Zo kun je een wijn kiezen die past bij jouw smaak en voorkeuren.

Conclusie

Zoete rosé wijn is een heerlijke verfrissing voor de zomer. Deze wijn is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel veelzijdig. Of je nu op zoek bent naar een lichte en fruitige wijn voor bij de lunch, of een volle en krachtige wijn voor bij het diner, er is altijd wel een zoete rosé wijn die bij jouw smaak past. Probeer eens verschillende soorten en ontdek jouw favoriet!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Beste rode wijn: een gids voor wijnliefhebbers.

Plaats een reactie