Zinfandel wijn: een veelzijdige en populaire druif

Zinfandel wijn is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld. Het is een veelzijdige druif die zowel rode als witte wijnen kan produceren. De druif is vooral bekend om zijn rode wijnen, die vaak vol en krachtig zijn met een hoog alcoholpercentage. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken en smaak van zinfandel wijn.

Zinfandel wijn

Geschiedenis van zinfandel wijn

Zinfandel wijn is een druivensoort die oorspronkelijk uit Kroatië komt. De druif werd in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht, waar het vooral in Californië werd verbouwd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd ontdekt dat zinfandel wijn genetisch identiek is aan de Italiaanse druif primitivo. Dit verklaart waarom zinfandel wijn soms ook primitivo wordt genoemd.

Kenmerken van zinfandel wijn

Zinfandel wijn is een druif die goed gedijt in warme klimaten. De druif heeft een dikke schil en is daardoor bestand tegen ziektes en plagen. Zinfandel wijn heeft een hoog suikergehalte en daardoor een hoog alcoholpercentage. De druif kan zowel vroeg als laat worden geoogst, wat resulteert in verschillende smaken en aroma’s.

Zinfandel wijn heeft een dieprode kleur en een volle body. De smaak van zinfandel wijn kan variëren van fruitig en kruidig tot zoet en jamachtig. De tannines in zinfandel wijn zijn vaak zacht en soepel, waardoor de wijn makkelijk te drinken is. Zinfandel wijn kan zowel als blend als single varietal worden geproduceerd.

Smaak van zinfandel wijn

Zinfandel wijn heeft een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere druivensoorten. De smaak van zinfandel wijn kan variëren afhankelijk van de regio waar de druif wordt verbouwd en de manier waarop de wijn wordt geproduceerd. Over het algemeen hebben zinfandel wijnen een fruitige smaak van bessen, bramen en kersen. Daarnaast hebben ze vaak kruidige tonen van peper, kaneel en vanille. Zinfandel wijnen kunnen ook zoet zijn met aroma’s van jam, chocolade en karamel.

Zinfandel wijn kan zowel jong als oud worden gedronken. Jonge zinfandel wijnen hebben vaak een fruitige smaak en zijn makkelijk te drinken. Oudere zinfandel wijnen hebben vaak complexere smaken en aroma’s, zoals leer, tabak en gedroogd fruit. Oudere zinfandel wijnen hebben ook vaak een hoger alcoholpercentage en kunnen daarom beter worden gedronken bij een maaltijd.

Populaire zinfandel wijnen

Zinfandel wijn wordt vooral geproduceerd in Californië, waar het de meest aangeplante druivensoort is. Er zijn echter ook andere regio’s waar zinfandel wijn wordt verbouwd, zoals Australië, Italië en Kroatië. Hieronder vind je een aantal populaire zinfandel wijnen:

  • Ridge Vineyards Geyserville: een blend van zinfandel, carignan, petite sirah en mourvèdre. Deze wijn heeft een fruitige smaak van bramen en kersen met kruidige tonen van peper en vanille.
  • Turley Wine Cellars Old Vines: een single varietal zinfandel wijn met een fruitige smaak van bessen en kersen en kruidige tonen van peper en kaneel.
  • Seghesio Family Vineyards Sonoma County: een blend van zinfandel, petite sirah en carignan. Deze wijn heeft een fruitige smaak van bramen en kersen met kruidige tonen van peper en vanille.
  • Primitivo di Manduria: een Italiaanse primitivo wijn met een fruitige smaak van bessen en kersen en kruidige tonen van peper en kaneel.

Conclusie

Zinfandel wijn is een veelzijdige en populaire druivensoort die zowel rode als witte wijnen kan produceren. De druif heeft een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere druivensoorten. Zinfandel wijn wordt vooral geproduceerd in Californië, maar ook in andere regio’s zoals Australië, Italië en Kroatië. Populaire zinfandel wijnen zijn onder andere Ridge Vineyards Geyserville, Turley Wine Cellars Old Vines, Seghesio Family Vineyards Sonoma County en Primitivo di Manduria. Of je nu een liefhebber bent van fruitige, kruidige of zoete wijnen, zinfandel wijn heeft voor ieder wat wils.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Gallo Wijn: Een Amerikaanse Wijn met Italiaanse Roots.

Plaats een reactie