Witte wijn calorieën: hoeveel calorieën zitten er in een glas?

Witte wijn is een populaire drank die vaak wordt gedronken bij feestelijke gelegenheden, diners en borrels. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in een glas witte wijn? In dit artikel gaan we dieper in op het aantal calorieën in witte wijn en geven we tips om het aantal calorieën te verminderen.

Witte wijn calorieën

Hoeveel calorieën zitten er in een glas witte wijn?

Het aantal calorieën in een glas witte wijn hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de grootte van het glas en het alcoholpercentage. Over het algemeen bevat een standaardglas witte wijn (150 ml) tussen de 100 en 120 calorieën. Dit komt neer op ongeveer 70 calorieën per 100 ml.

Het alcoholpercentage van de wijn heeft een grote invloed op het aantal calorieën. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer calorieën de wijn bevat. Een droge witte wijn met een alcoholpercentage van 12% bevat bijvoorbeeld ongeveer 100 calorieën per glas, terwijl een zoete witte wijn met een alcoholpercentage van 14% al snel 120 calorieën per glas bevat.

Daarnaast speelt de grootte van het glas een rol. Een groter glas bevat uiteraard meer wijn en dus meer calorieën. Een standaardglas witte wijn bevat 150 ml, maar er zijn ook glazen verkrijgbaar met een inhoud van 200 ml of zelfs 250 ml. Een glas witte wijn van 250 ml bevat al snel 150 tot 180 calorieën.

Waarom bevat witte wijn calorieën?

Witte wijn bevat calorieën omdat het alcohol bevat. Alcohol is een bron van lege calorieën, wat betekent dat het geen voedingsstoffen bevat, maar wel calorieën levert. Daarnaast bevat witte wijn ook suikers, die bijdragen aan het aantal calorieën.

Het aantal calorieën in witte wijn kan ook worden beïnvloed door het productieproces. Zo kan er tijdens het fermentatieproces extra suiker worden toegevoegd om de wijn zoeter te maken. Dit resulteert in een hoger aantal calorieën.

Hoe kun je het aantal calorieën in witte wijn verminderen?

Als je op je calorie-inname wilt letten, maar toch wilt genieten van een glas witte wijn, zijn er verschillende manieren om het aantal calorieën te verminderen:

– Kies voor een droge witte wijn in plaats van een zoete witte wijn. Droge witte wijnen bevatten over het algemeen minder suiker en dus minder calorieën.
– Drink witte wijn met een lager alcoholpercentage. Wijnen met een lager alcoholpercentage bevatten minder calorieën dan wijnen met een hoger alcoholpercentage.
– Drink witte wijn uit een kleiner glas. Een kleiner glas bevat minder wijn en dus minder calorieën.
– Verdun de witte wijn met bruiswater of ijsblokjes. Hierdoor bevat de wijn minder alcohol en dus minder calorieën.
– Drink witte wijn met mate. Door te genieten van een glas witte wijn in plaats van meerdere glazen, beperk je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.

Conclusie

Witte wijn bevat calorieën vanwege het alcohol en de suikers die het bevat. Het aantal calorieën in een glas witte wijn hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de grootte van het glas en het alcoholpercentage. Om het aantal calorieën te verminderen, kun je kiezen voor een droge witte wijn, witte wijn met een lager alcoholpercentage, een kleiner glas, verdunde wijn of door witte wijn met mate te drinken. Door bewust om te gaan met het aantal calorieën in witte wijn, kun je nog steeds genieten van een glas wijn zonder je zorgen te maken over je calorie-inname.Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hardys Wijn: Een Australische Wijnmakerij met een Rijke Geschiedenis.

Plaats een reactie