Wijn Zuid Afrika: Een Overzicht van de Wijnindustrie in Zuid-Afrika

Wijn Zuid Afrika is een term die steeds vaker voorkomt in de wijnwereld. Zuid-Afrika is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis op het gebied van wijnbouw. Het land heeft een uniek klimaat en terroir, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit en diversiteit. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de wijnindustrie in Zuid-Afrika, de belangrijkste wijnregio’s en druivenrassen, en enkele van de beste wijnhuizen in het land.

Wijn zuid afrika

De Geschiedenis van Wijnbouw in Zuid-Afrika

De geschiedenis van wijnbouw in Zuid-Afrika gaat terug tot de 17e eeuw, toen de Nederlandse kolonisten de Kaapkolonie stichtten. De eerste wijngaarden werden aangeplant in 1655 door Jan van Riebeeck, de oprichter van Kaapstad. In de 18e en 19e eeuw groeide de wijnindustrie snel en werden er steeds meer wijngaarden aangeplant. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de wijnindustrie echter getroffen door de boycot vanwege de apartheidspolitiek van de regering. Na de afschaffing van de apartheid in 1994 begon de wijnindustrie weer te groeien en te bloeien.

Wijnregio’s in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft verschillende wijnregio’s, elk met hun eigen unieke klimaat en terroir. De belangrijkste wijnregio’s zijn:

 • Stellenbosch: gelegen op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Kaapstad, is Stellenbosch een van de meest bekende en belangrijke wijnregio’s van Zuid-Afrika. Het heeft een mediterraan klimaat en een grote variëteit aan bodemsoorten, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit.
 • Paarl: gelegen ten noordoosten van Stellenbosch, heeft Paarl een warm klimaat en een grote variëteit aan bodemsoorten. Het is vooral bekend om zijn rode wijnen, met name Shiraz en Pinotage.
 • Franschhoek: gelegen ten oosten van Stellenbosch, is Franschhoek een van de meest pittoreske wijnregio’s van Zuid-Afrika. Het heeft een koeler klimaat dan Stellenbosch en Paarl, wat resulteert in wijnen met een hogere zuurgraad en frisheid.
 • Swartland: gelegen ten noorden van Kaapstad, heeft Swartland een warm en droog klimaat en een grote variëteit aan bodemsoorten. Het is vooral bekend om zijn Rhône-achtige wijnen, met name Syrah en Grenache.
 • Walker Bay: gelegen aan de zuidkust van Zuid-Afrika, heeft Walker Bay een koel klimaat en een grote invloed van de oceaan. Het is vooral bekend om zijn Pinot Noir en Chardonnay.

Druivenrassen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een grote variëteit aan druivenrassen, zowel inheemse als geïmporteerde. De belangrijkste druivenrassen zijn:

 • Chenin Blanc: ook wel bekend als Steen, is Chenin Blanc de meest aangeplante druif in Zuid-Afrika. Het is een veelzijdige druif die zowel droge als zoete wijnen kan produceren.
 • Pinotage: een inheemse druif die in 1925 werd gecreëerd door het kruisen van Pinot Noir en Cinsault. Het is een controversiële druif vanwege zijn unieke smaakprofiel, maar wordt steeds populairder in Zuid-Afrika en daarbuiten.
 • Syrah: ook wel bekend als Shiraz, is Syrah een populaire druif in Zuid-Afrika. Het gedijt goed in de warmere wijnregio’s en produceert wijnen met een volle body en kruidige aroma’s.
 • Cabernet Sauvignon: een geïmporteerde druif die goed gedijt in Zuid-Afrika. Het produceert wijnen met een volle body en stevige tannines.
 • Sauvignon Blanc: een geïmporteerde druif die goed gedijt in de koelere wijnregio’s van Zuid-Afrika. Het produceert wijnen met een hoge zuurgraad en frisse aroma’s.

De Beste Wijnhuizen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een groot aantal wijnhuizen van hoge kwaliteit, elk met hun eigen unieke stijl en filosofie. Enkele van de beste wijnhuizen zijn:

 • Kanonkop: gelegen in Stellenbosch, is Kanonkop een van de meest bekende wijnhuizen van Zuid-Afrika. Het is vooral bekend om zijn Pinotage en Cabernet Sauvignon.
 • Boekenhoutskloof: gelegen in Franschhoek, is Boekenhoutskloof een van de meest geprezen wijnhuizen van Zuid-Afrika. Het is vooral bekend om zijn Syrah en Cabernet Sauvignon.
 • De Toren: gelegen in Stellenbosch, is De Toren een klein wijnhuis dat gespecialiseerd is in Bordeaux-blends. Het is vooral bekend om zijn Fusion V en Z.
 • Hamilton Russell: gelegen in Walker Bay, is Hamilton Russell een van de meest bekende wijnhuizen van Zuid-Afrika. Het is vooral bekend om zijn Pinot Noir en Chardonnay.
 • AA Badenhorst: gelegen in Swartland, is AA Badenhorst een van de meest innovatieve wijnhuizen van Zuid-Afrika. Het is vooral bekend om zijn Chenin Blanc en Rhône-blends.

Conclusie

Wijn Zuid Afrika is een term die steeds vaker voorkomt in de wijnwereld. Zuid-Afrika heeft een rijke geschiedenis op het gebied van wijnbouw en produceert wijnen van hoge kwaliteit en diversiteit. De belangrijkste wijnregio’s zijn Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Swartland en Walker Bay, en de belangrijkste druivenrassen zijn Chenin Blanc, Pinotage, Syrah, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Enkele van de beste wijnhuizen in Zuid-Afrika zijn Kanonkop, Boekenhoutskloof, De Toren, Hamilton Russell en AA Badenhorst. Als je op zoek bent naar wijnen van hoge kwaliteit en diversiteit, dan is Zuid-Afrika zeker een land om te verkennen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Piemonte Wijn: Een Gids voor de Wijnliefhebber.

Plaats een reactie