Wijn Primitivo: Een heerlijke Italiaanse rode wijn

Wijn Primitivo is een Italiaanse rode wijn die afkomstig is uit de regio Puglia, in het zuiden van Italië. Deze wijn wordt gemaakt van de Primitivo-druif, die ook wel bekend staat als de Zinfandel-druif in de Verenigde Staten. De Primitivo-druif is een dikke, donkere druif die veel suiker bevat en daardoor een hoog alcoholpercentage kan bereiken. De wijn die van deze druif wordt gemaakt, staat bekend om zijn volle smaak en rijke aroma’s.

Wijn primitivo

Geschiedenis van de Primitivo-druif

De Primitivo-druif is al eeuwenlang bekend in de regio Puglia, maar pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd ontdekt dat deze druif identiek is aan de Zinfandel-druif uit Californië. Dit werd ontdekt door middel van DNA-onderzoek, waaruit bleek dat de Primitivo-druif en de Zinfandel-druif genetisch identiek zijn. Dit betekent dat de Primitivo-druif waarschijnlijk is meegenomen naar de Verenigde Staten door Italiaanse immigranten en daar verder is ontwikkeld tot de Zinfandel-druif.

Kenmerken van Wijn Primitivo

Wijn Primitivo heeft een diepe, robijnrode kleur en een intense geur van rijp fruit, zoals bramen, pruimen en kersen. De smaak is vol en krachtig, met tonen van zwarte peper, vanille en chocolade. Door het hoge alcoholpercentage kan deze wijn soms wat zwaar op de maag liggen, maar dat wordt gecompenseerd door de zachte tannines en de lange afdronk.

Wijn Primitivo wordt meestal jong gedronken, maar kan ook enkele jaren worden bewaard om de smaak verder te ontwikkelen. Deze wijn past goed bij stevige gerechten, zoals gegrild vlees, wild en stoofschotels. Ook bij kaasplankjes en chocoladedesserts komt deze wijn goed tot zijn recht.

Wijn Primitivo en de regio Puglia

De regio Puglia, waar Wijn Primitivo vandaan komt, is een belangrijke wijnregio in Italië. Het is een warme en droge regio, met veel zonuren en weinig regenval. Dit klimaat is ideaal voor de Primitivo-druif, die goed gedijt in warme en droge omstandigheden. De bodem in Puglia is rijk aan kalksteen en klei, wat zorgt voor een goede drainage en een optimale groei van de druiven.

Naast Wijn Primitivo worden er in Puglia nog veel meer wijnen geproduceerd, zoals de Negroamaro, de Malvasia en de Aglianico. Deze wijnen hebben allemaal hun eigen karakter en smaak, maar hebben gemeen dat ze worden gemaakt van druiven die goed gedijen in het warme klimaat van Puglia.

Wijn Primitivo kopen

Wijn Primitivo is in Nederland verkrijgbaar bij diverse wijnhandels en supermarkten. De prijs van deze wijn varieert van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Het is aan te raden om verschillende merken en jaargangen te proberen, om zo te ontdekken welke Wijn Primitivo het beste bij jouw smaak en budget past.

Conclusie

Wijn Primitivo is een heerlijke Italiaanse rode wijn met een volle smaak en rijke aroma’s. Deze wijn wordt gemaakt van de Primitivo-druif, die genetisch identiek is aan de Zinfandel-druif uit Californië. Wijn Primitivo komt uit de regio Puglia, een belangrijke wijnregio in Italië. Deze wijn past goed bij stevige gerechten en kaasplankjes, en is verkrijgbaar bij diverse wijnhandels en supermarkten. Probeer verschillende merken en jaargangen om zo de Wijn Primitivo te vinden die het beste bij jouw smaak en budget past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Mousserende witte wijn: een feestelijke bubbel in het glas.

Plaats een reactie