Wijn Gemert: De Wijnparel van Brabant

Wijn Gemert is een begrip in de wereld van de Nederlandse wijnbouw. Het is een kleine, maar zeer gepassioneerde gemeenschap van wijnmakers die zich toeleggen op het produceren van hoogwaardige wijnen van lokale druivensoorten. Gelegen in het hart van de provincie Noord-Brabant, is Gemert de ideale plek voor wijnbouw vanwege het milde klimaat en de vruchtbare bodem. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van wijnbouw in Gemert, de druivensoorten die er worden verbouwd en de beste wijnen die er worden geproduceerd.

Wijn gemert

Geschiedenis van Wijnbouw in Gemert

De geschiedenis van wijnbouw in Gemert gaat terug tot de middeleeuwen, toen monniken van de Abdij van Gemert begonnen met het verbouwen van druiven voor de productie van wijn. In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Gemert echter bijna volledig verwoest door de druifluis, een insect dat de wortels van de druivenstokken aantastte. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de wijnbouw in Gemert nieuw leven ingeblazen, toen een groep enthousiaste wijnliefhebbers begon met het planten van nieuwe druivenstokken.

Vandaag de dag is wijnbouw een belangrijke economische activiteit in Gemert, met meer dan 20 wijngaarden die samen meer dan 50 hectare wijngaarden beslaan. De meeste wijngaarden zijn kleine familiebedrijven die zich richten op de productie van hoogwaardige wijnen van lokale druivensoorten.

Druivensoorten in Gemert

De druivensoorten die in Gemert worden verbouwd, zijn voornamelijk afkomstig uit Frankrijk en Duitsland. De meest voorkomende druivensoorten zijn:

  • Johanniter: een witte druivensoort die goed bestand is tegen vorst en ziektes. Johanniter-wijnen hebben een frisse, fruitige smaak met tonen van citrus en appel.
  • Riesel: een witte druivensoort die ook bekend staat als de “Riesling van het noorden”. Riesel-wijnen hebben een lichtzoete smaak met tonen van perzik en abrikoos.
  • Regent: een rode druivensoort die goed bestand is tegen vorst en ziektes. Regent-wijnen hebben een volle, kruidige smaak met tonen van zwarte bessen en bramen.
  • Dornfelder: een rode druivensoort die ook bekend staat als de “Merlot van het noorden”. Dornfelder-wijnen hebben een fruitige, kruidige smaak met tonen van kersen en pruimen.

Naast deze druivensoorten worden er ook andere druivensoorten verbouwd in Gemert, zoals Pinot Noir, Pinot Gris en Cabernet Cortis.

De Beste Wijnen uit Gemert

Er zijn veel verschillende wijnen die worden geproduceerd in Gemert, elk met hun eigen unieke smaak en karakter. Hieronder vindt u enkele van de beste wijnen uit Gemert:

  • De Heerlijkheid Johanniter: een frisse, fruitige witte wijn met tonen van citrus en appel. Deze wijn wordt geproduceerd door Wijngaard De Heerlijkheid en is een van de meest populaire wijnen uit Gemert.
  • De Kleine Hoeve Riesel: een lichtzoete witte wijn met tonen van perzik en abrikoos. Deze wijn wordt geproduceerd door Wijngaard De Kleine Hoeve en is een uitstekende keuze voor liefhebbers van zoete wijnen.
  • De Colonjes Regent: een volle, kruidige rode wijn met tonen van zwarte bessen en bramen. Deze wijn wordt geproduceerd door Wijngaard De Colonjes en is een van de beste rode wijnen uit Gemert.
  • De Santspuy Dornfelder: een fruitige, kruidige rode wijn met tonen van kersen en pruimen. Deze wijn wordt geproduceerd door Wijngaard De Santspuy en is een uitstekende keuze voor liefhebbers van fruitige rode wijnen.

Naast deze wijnen zijn er nog veel meer wijnen uit Gemert die het proeven waard zijn, zoals de Pinot Noir van Wijngaard De Vier Ambachten en de Cabernet Cortis van Wijngaard De Hinn.

Conclusie

Wijn Gemert is een unieke en gepassioneerde gemeenschap van wijnmakers die zich toeleggen op het produceren van hoogwaardige wijnen van lokale druivensoorten. Met meer dan 20 wijngaarden en meer dan 50 hectare wijngaarden is Gemert een belangrijke speler in de Nederlandse wijnbouw. De druivensoorten die in Gemert worden verbouwd, zijn voornamelijk afkomstig uit Frankrijk en Duitsland, en de wijnen die er worden geproduceerd, hebben elk hun eigen unieke smaak en karakter. Als u op zoek bent naar een nieuwe en spannende wijnervaring, dan is Wijn Gemert zeker een bezoek waard!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Breda: Ontdek de Wijnwereld in Breda.

Plaats een reactie