Wijn bij kip: de perfecte combinatie

Wijn en kip zijn twee ingrediënten die perfect samengaan. Of je nu kiest voor een gegrilde kipfilet, een kippenstoofpotje of een kippenpoot van de barbecue, er is altijd wel een wijn die de smaken van het gerecht naar een hoger niveau tilt. In dit artikel bespreken we de beste wijnen bij kip en geven we tips voor de perfecte wijn-spijscombinatie.

Wijn bij kip

Witte wijn bij kip

Witte wijn is de meest voor de hand liggende keuze bij kipgerechten. De lichte en frisse smaak van witte wijn past perfect bij de malse en sappige textuur van kip. Hieronder vind je een aantal witte wijnen die goed samengaan met kipgerechten:

  • Sauvignon Blanc: Deze witte wijn heeft een frisse en fruitige smaak en past goed bij gegrilde kipgerechten. De wijn heeft vaak tonen van citrus en groene appel en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de vettigheid van kip.
  • Chardonnay: Chardonnay is een veelzijdige witte wijn die goed past bij kipgerechten met een romige saus. De wijn heeft vaak tonen van vanille en boter en heeft een volle smaak die goed samengaat met de rijke smaak van kip.
  • Pouilly-Fuissé: Deze witte wijn uit de Bourgogne heeft een volle en rijke smaak en past goed bij kipgerechten met een romige saus. De wijn heeft vaak tonen van perzik en abrikoos en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de vettigheid van kip.

Rode wijn bij kip

Rode wijn wordt vaak gezien als een wijn die alleen past bij rood vlees, maar er zijn ook rode wijnen die goed samengaan met kipgerechten. Hieronder vind je een aantal rode wijnen die goed samengaan met kipgerechten:

  • Pinot Noir: Pinot Noir is een lichte rode wijn die goed past bij kipgerechten met een lichte saus. De wijn heeft vaak tonen van aardbei en framboos en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de malse textuur van kip.
  • Beaujolais: Beaujolais is een rode wijn uit de gelijknamige regio in Frankrijk en past goed bij kipgerechten met een lichte saus. De wijn heeft vaak tonen van rode bessen en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de malse textuur van kip.
  • Merlot: Merlot is een volle rode wijn die goed past bij kipgerechten met een rijke saus. De wijn heeft vaak tonen van zwarte bessen en heeft een zachte tanninestructuur die goed samengaat met de rijke smaak van kip.

Rosé bij kip

Rosé is een wijn die vaak wordt gezien als een zomerse wijn, maar ook goed past bij kipgerechten. Hieronder vind je een aantal roséwijnen die goed samengaan met kipgerechten:

  • Provence Rosé: Provence Rosé is een lichte en frisse rosé die goed past bij kipgerechten met een lichte saus. De wijn heeft vaak tonen van aardbei en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de malse textuur van kip.
  • Spaanse Rosado: Spaanse Rosado is een roséwijn uit Spanje die goed past bij kipgerechten met een lichte saus. De wijn heeft vaak tonen van rood fruit en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de malse textuur van kip.
  • Italiaanse Rosato: Italiaanse Rosato is een roséwijn uit Italië die goed past bij kipgerechten met een lichte saus. De wijn heeft vaak tonen van kersen en heeft een lichte zuurgraad die goed samengaat met de malse textuur van kip.

Conclusie

Wijn bij kip is een perfecte combinatie. Of je nu kiest voor een witte wijn, rode wijn of rosé, er is altijd wel een wijn die goed past bij jouw kipgerecht. Het is belangrijk om te kijken naar de saus en de bereidingswijze van het gerecht om de juiste wijn te kiezen. Met bovenstaande tips kun je de perfecte wijn-spijscombinatie maken en optimaal genieten van jouw kipgerecht.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn Spijs: De Perfecte Combinatie.

Plaats een reactie