Wijn bij eendenborst: een perfecte combinatie

Wanneer je op zoek bent naar een heerlijk gerecht voor een speciale gelegenheid, dan is eendenborst een uitstekende keuze. Het vlees is mals en sappig en heeft een rijke smaak die goed samengaat met verschillende soorten wijn. In dit artikel bespreken we de beste wijnen om te serveren bij eendenborst en geven we tips voor het bereiden van dit heerlijke gerecht.

Wijn bij eendenborst

De beste wijnen bij eendenborst

Er zijn verschillende soorten wijn die goed passen bij eendenborst. Hieronder vind je een overzicht van de meest geschikte wijnen:

  • Pinot Noir: deze wijn heeft een lichte body en een fruitige smaak die goed samengaat met de rijke smaak van eendenborst. Kies voor een Pinot Noir uit de Bourgogne of de Nieuwe Wereld.
  • Merlot: deze wijn heeft een volle body en een zachte smaak die goed past bij de malsheid van eendenborst. Kies voor een Merlot uit Bordeaux of Californië.
  • Cabernet Sauvignon: deze wijn heeft een krachtige smaak en een stevige body die goed samengaat met de rijke smaak van eendenborst. Kies voor een Cabernet Sauvignon uit Napa Valley of de Bordeaux.
  • Syrah: deze wijn heeft een kruidige smaak en een volle body die goed past bij de smaak van eendenborst. Kies voor een Syrah uit de Rhône of Australië.

Naast deze wijnen zijn er nog andere soorten die goed passen bij eendenborst, zoals Malbec, Zinfandel en Tempranillo. Het belangrijkste is dat de wijn een goede balans heeft tussen fruitigheid en tannines, zodat deze goed samengaat met de smaak van het vlees.

Hoe bereid je eendenborst?

Voordat je de eendenborst gaat bereiden, is het belangrijk om deze op kamertemperatuur te laten komen. Haal de eendenborst minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op een bord liggen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak met een scherp mes een ruitpatroon in het vel van de eendenborst. Zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. Bestrooi de eendenborst met zout en peper en leg deze met de velkant naar beneden in een droge koekenpan. Bak de eendenborst op middelhoog vuur gedurende 5 minuten, totdat het vel goudbruin en knapperig is.

Draai de eendenborst om en bak deze nog 2 minuten aan de andere kant. Leg de eendenborst vervolgens in een ovenschaal en bak deze gedurende 10-12 minuten in de oven. De eendenborst is klaar wanneer deze een kerntemperatuur heeft van 54 graden Celsius.

Laat de eendenborst 5 minuten rusten voordat je deze aansnijdt. Serveer de eendenborst met bijvoorbeeld aardappelpuree, geroosterde groenten en een saus van rode wijn en bessen.

Conclusie

Wijn bij eendenborst is een perfecte combinatie. Er zijn verschillende soorten wijn die goed passen bij eendenborst, zoals Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. Het belangrijkste is dat de wijn een goede balans heeft tussen fruitigheid en tannines. Bij het bereiden van eendenborst is het belangrijk om deze op kamertemperatuur te laten komen en het vel goudbruin en knapperig te bakken. Serveer de eendenborst met bijpassende bijgerechten en geniet van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Port wijn: een heerlijke versterkte wijn uit Portugal.

Plaats een reactie