Welke wijn bij vis?

Wanneer je een heerlijk stukje vis op tafel zet, wil je daar natuurlijk ook een passend glas wijn bij serveren. Maar welke wijn past nu het beste bij welke vis? In dit artikel geven we je een aantal handige tips en suggesties, zodat je altijd de juiste wijn bij vis kunt kiezen.

Welke wijn bij vis

Witte wijn bij vis

Over het algemeen wordt er bij vis vaak witte wijn gedronken. Dit komt omdat witte wijn vaak lichter en frisser is dan rode wijn, en daardoor beter past bij de subtiele smaken van vis. Maar welke witte wijn past nu het beste bij welke vis?

Sauvignon Blanc

Een Sauvignon Blanc is een heerlijke wijn bij vis, vooral bij lichte en frisse vissoorten zoals kabeljauw, schol en tong. De wijn heeft een frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en groene appel. Dit past perfect bij de subtiele smaken van deze vissoorten.

Chardonnay

Een Chardonnay is een wat vollere en rijkere witte wijn, die goed past bij wat stevigere vissoorten zoals zalm en tonijn. De wijn heeft vaak tonen van vanille en hout, wat goed past bij de wat vettere smaken van deze vissoorten.

Picpoul de Pinet

Een minder bekende wijn bij vis is de Picpoul de Pinet. Deze wijn komt uit de Languedoc in Frankrijk en heeft een frisse en minerale smaak. De wijn past goed bij schaal- en schelpdieren zoals mosselen en oesters.

Rode wijn bij vis

Hoewel witte wijn vaak de voorkeur heeft bij vis, kan ook rode wijn goed passen bij bepaalde vissoorten. Hierbij is het wel belangrijk om te kiezen voor een lichte en fruitige rode wijn, die niet te zwaar is en goed past bij de subtiele smaken van vis.

Pinot Noir

Een Pinot Noir is een lichte en fruitige rode wijn, die goed past bij vissoorten zoals zalm en tonijn. De wijn heeft vaak tonen van rood fruit en aardbei, wat goed past bij de wat vettere smaken van deze vissoorten.

Gamay

Een Gamay is een lichte en fruitige rode wijn uit de Beaujolais in Frankrijk. De wijn heeft vaak tonen van rood fruit en kersen, en past goed bij vissoorten zoals forel en kabeljauw.

Rosé bij vis

Tot slot kan ook rosé goed passen bij bepaalde vissoorten. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een droge en frisse rosé, die niet te zoet is en goed past bij de subtiele smaken van vis.

Provence rosé

Een Provence rosé is een droge en frisse rosé uit de Provence in Frankrijk. De wijn heeft vaak tonen van rood fruit en citrus, en past goed bij vissoorten zoals zeebaars en dorade.

Spaanse rosé

Een Spaanse rosé is een droge en frisse rosé uit Spanje. De wijn heeft vaak tonen van rood fruit en kruiden, en past goed bij vissoorten zoals sardines en makreel.

Conclusie

Welke wijn bij vis past, hangt af van de vissoort en de smaak van de wijn. Over het algemeen past witte wijn het beste bij vis, maar ook rode wijn en rosé kunnen goed passen bij bepaalde vissoorten. Kies bij lichte en frisse vissoorten voor een Sauvignon Blanc of Picpoul de Pinet, bij stevigere vissoorten voor een Chardonnay of Pinot Noir, en bij rosé voor een droge en frisse variant uit de Provence of Spanje.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn bij Lasagne.

Plaats een reactie