Wijn: Een heerlijk drankje met een rijke geschiedenis

Wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt van gefermenteerde druiven. Het is een van de oudste en meest populaire drankjes ter wereld. Wijn wordt al duizenden jaren geproduceerd en gedronken en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het is een drankje dat wordt geassocieerd met luxe, romantiek en genot. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van wijn, de verschillende soorten wijn en hoe je wijn het beste kunt proeven en bewaren.

Van wijn

Geschiedenis van wijn

Wijn wordt al duizenden jaren geproduceerd en gedronken. De oudste bekende wijnstokken dateren uit het Neolithicum, ongeveer 8000 jaar geleden. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen waren allemaal bekend met wijn en gebruikten het voor religieuze ceremonies en als medicijn. In de Middeleeuwen werd wijn vooral gedronken door de adel en de geestelijkheid. Pas in de 18e en 19e eeuw werd wijn een populaire drank onder de gewone bevolking.

Verschillende soorten wijn

Er zijn veel verschillende soorten wijn, elk met hun eigen smaak, kleur en aroma. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten wijn:

 • Rode wijn: gemaakt van rode druiven en heeft een dieprode kleur. Rode wijn heeft vaak een volle, krachtige smaak en wordt vaak gedronken bij vleesgerechten.
 • Witte wijn: gemaakt van witte druiven en heeft een lichtgele kleur. Witte wijn heeft vaak een frisse, fruitige smaak en wordt vaak gedronken bij visgerechten en salades.
 • Rosé: gemaakt van rode druiven, maar heeft een lichtroze kleur. Rosé heeft vaak een lichte, fruitige smaak en wordt vaak gedronken bij lichte gerechten en op warme zomerdagen.
 • Mousserende wijn: wijn met bubbels, zoals champagne en prosecco. Mousserende wijn wordt vaak gedronken bij feestelijke gelegenheden en als aperitief.
 • Dessertwijn: zoete wijn die vaak wordt gedronken bij desserts en kaasplankjes.

Hoe proef je wijn?

Het proeven van wijn is een kunst op zich. Hieronder vind je een stappenplan om wijn op de juiste manier te proeven:

 1. Bekijk de wijn: kijk naar de kleur en helderheid van de wijn. Een goede wijn heeft een heldere kleur en geen troebelheid.
 2. Ruik aan de wijn: houd het glas onder je neus en ruik aan de wijn. Een goede wijn heeft een aangename geur en geen onaangename geuren, zoals azijn of zwavel.
 3. Proef de wijn: neem een slokje wijn en laat het even in je mond rondgaan. Probeer de verschillende smaken te herkennen, zoals fruit, kruiden en hout. Let ook op de zuurgraad en tannines van de wijn.
 4. Slik de wijn door: slik de wijn door en let op de nasmaak. Een goede wijn heeft een aangename nasmaak en geen bitterheid of zuurheid.

Hoe bewaar je wijn?

Wijn moet op de juiste manier worden bewaard om de kwaliteit te behouden. Hieronder vind je een aantal tips voor het bewaren van wijn:

 • Bewaar wijn op een koele, donkere plaats, zoals een kelder of wijnkast. Wijn moet worden bewaard bij een constante temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius.
 • Bewaar wijn liggend, zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt.
 • Vermijd sterke geuren in de buurt van wijn, zoals kruiden en specerijen. Wijn kan geuren opnemen en dit kan de smaak beïnvloeden.
 • Bewaar wijn niet te lang. De meeste wijnen zijn op hun best binnen een paar jaar na botteling. Sommige wijnen kunnen echter jarenlang worden bewaard en verbeteren met de tijd.

Conclusie

Wijn is een heerlijk drankje met een rijke geschiedenis en veel verschillende smaken en aroma’s. Door wijn op de juiste manier te proeven en bewaren, kun je optimaal genieten van deze bijzondere drank. Of je nu een rode, witte, rosé of mousserende wijn drinkt, wijn blijft een drankje dat staat voor luxe, romantiek en genot.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn kast: de ideale opslag voor je wijnverzameling.

Plaats een reactie