Valpolicella wijn: een heerlijke Italiaanse rode wijn

Valpolicella wijn is een bekende Italiaanse rode wijn die wordt geproduceerd in de regio Valpolicella in de provincie Verona. Deze wijn staat bekend om zijn fruitige aroma’s en zachte smaak en is geliefd bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Valpolicella wijn

Geschiedenis van Valpolicella wijn

De geschiedenis van Valpolicella wijn gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de regio al bekend stond om zijn wijnproductie. In de middeleeuwen werd de wijn geproduceerd door kloosters en adellijke families, en in de 19e eeuw begon de commerciële productie van Valpolicella wijn.

De wijn is gemaakt van een blend van verschillende druivensoorten, waaronder Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten.

Soorten Valpolicella wijn

Er zijn verschillende soorten Valpolicella wijn, waaronder:

 • Valpolicella Classico: Dit is de meest voorkomende Valpolicella wijn en wordt geproduceerd in het hart van de Valpolicella regio. Het heeft een fruitige smaak en aroma’s van kersen en bessen.
 • Valpolicella Superiore: Deze wijn wordt geproduceerd met druiven die langer aan de wijnstokken hebben gehangen en heeft daardoor een hoger alcoholpercentage en meer complexe smaken.
 • Amarone della Valpolicella: Deze wijn wordt gemaakt van druiven die na de oogst gedroogd worden, waardoor de suikers en smaken geconcentreerder worden. Het resultaat is een volle, krachtige wijn met aroma’s van gedroogd fruit en specerijen.
 • Recioto della Valpolicella: Deze zoete dessertwijn wordt gemaakt van druiven die na de oogst gedroogd worden en vervolgens gefermenteerd worden tot een zoete wijn met aroma’s van rozijnen en chocolade.

Wijn en spijs combinaties

Valpolicella wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Enkele suggesties voor wijn en spijs combinaties zijn:

 • Pasta met tomatensaus: Valpolicella Classico past goed bij pasta met tomatensaus, omdat de fruitige smaken van de wijn goed samengaan met de zure tomatensaus.
 • Gegrild vlees: Valpolicella Superiore of Amarone della Valpolicella passen goed bij gegrild vlees, omdat de krachtige smaken van de wijn goed samengaan met de smaak van het vlees.
 • Harde kazen: Valpolicella wijn past goed bij harde kazen zoals Parmezaanse kaas, omdat de zachte smaak van de wijn goed samengaat met de sterke smaak van de kaas.
 • Chocolade desserts: Recioto della Valpolicella past goed bij chocolade desserts, omdat de zoete smaak van de wijn goed samengaat met de bittere smaak van de chocolade.

Waar Valpolicella wijn kopen

Valpolicella wijn is verkrijgbaar bij veel wijnwinkels en online wijnhandelaren. Enkele bekende producenten van Valpolicella wijn zijn:

 • Allegrini: Een bekende producent van Valpolicella wijn met een breed assortiment aan wijnen.
 • Tedeschi: Een familiebedrijf dat al sinds 1824 Valpolicella wijn produceert.
 • Speri: Een producent van biologische Valpolicella wijn met een focus op duurzaamheid.

Conclusie

Valpolicella wijn is een heerlijke Italiaanse rode wijn die bekend staat om zijn fruitige aroma’s en zachte smaak. Er zijn verschillende soorten Valpolicella wijn, waaronder Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore, Amarone della Valpolicella en Recioto della Valpolicella. De wijn past goed bij verschillende gerechten, waaronder pasta met tomatensaus, gegrild vlees, harde kazen en chocolade desserts. Valpolicella wijn is verkrijgbaar bij veel wijnwinkels en online wijnhandelaren, en enkele bekende producenten zijn Allegrini, Tedeschi en Speri.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Barbaresco wijn: een heerlijke Italiaanse rode wijn.

Plaats een reactie